România are cea mai mare inflație din UE

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, luna trecută, de trei mai mare decât media europeană. Datele au fost făcute publice de Eurostat.

Potrivit statisticilor, România a avut o rată a inflației de 4,3%. Pe următorul loc se află Slovacia, cu 3%, și Estonia, cu 2,9%. La polul opus, cu cele mai mici rate ale inflației, se află Cipru (0.3%), Irlanda (-0,1%) și Portugalia (0,3%). Media europeană a inflației este de 1,4%, în scădere de la 1,5%, față de martie.

Proiecțiile BNR arată că rata anuală a inflației ar trebui să ajungă la sfârșitul anului la 3%.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a crescut la 5%, în creştere faţă de februarie, când a fost 4,72%, şi faţă de ianuarie, când a fost 4,32%.

În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,83%.

Față de finalul anului trecut, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) și gaze naturale (10,19%).

De asemenea, prețurile la combustibili a crescut în aprilie față de decembrie cu 3,9%.

Săptămâna trecută, consiliul de Administraţie al BNR a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%/an de la 2,25%/an, cât fusese până acum.

„Nu cred că cineva mai poate opri creşterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie. Cum vreţi să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile?

Cum să oprim corupţia în spitale, dacă nu prin creşteri de salarii? Dar trebuie să fim atenţi, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piaţa muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a spus, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul I 2018.

FOTO: geralt/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.