România are atât de mulți urși încât vrea să îi dea la export

România are prea mulți urși. Foto: USDA Forest Service
România are prea mulți urși. Foto: USDA Forest Service

Autoritățile române caută țări adoptive pentru urșii carpatini din pădurile țării noastre, după ce aceștia s-au înmulțit prea mult.

Ambasadorii români au fost rugaţi să se intereseze dacă ţările în care îşi desfăşoară activitatea au rezervaţii care pot primi urşi din România, scrie Digi 24.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, le-a cerut sprijinul ambasadorilor români în rezolvarea acestei probleme. La export ar urma să plece doar urșii care au o vârstă fragedă.

Mai mult, doamna ministru își dorește să facă un recensământ ca la carte al urșilor din România, care ar urma să fie monitorizați cu ajutorul unor chip-uri, întreaga operațiune urmând să fie plătită cu bani europeni.

”În Uniunea Europeană se spune că sunt în total vreo 900 de urși, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu știm exact, și dorim ca acești urși, protejând specia, să fie luați de anumite rezervații, acolo unde există posibilitatea”, a mai spus ministrul, care vrea să evite situațiile în care ”ursul mănâncă omul”.

Faptul că în România trăiesc prea mulți urși a dus la unele incidente destul de violente, în special în județe precum Brașov, Covasna, Harghita sau Vâlcea. Aici, numărul urșilor și cel al șacalilor este în creștere vertiginoasă, iar animalele sălbatice ajung de multe ori în localități, unde se întâmplă să atace și oameni.

Grațiela Gavrilescu a anunțat că va emite un ordin de ministru prin care să pot fi împușcați legal 145 de urși. Cu toate că au existat proteste ale activiștilor de mediu, ministrul a declarat că nu va retrage documentul.

În fiecare, în România, sunt împușcați aproximativ 500 de urși. Vânători din toată lumea vin în pădurile carpatine pentru a vâna acest carnivor mare, plătind sume importante pentru acest privilegiu.

Potrivit estimărilor oficiale, în țara noastră se nasc anual aproximativ o mie de urși.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.