România a urcat 16 locuri în topul celor mai ”bolnave” economii din lume

FOTO: Letti-S/Pixabay.com
FOTO: Letti-S/Pixabay.com

În ciuda unei creșteri economice peste așteptări, România nu se îndreaptă în direcția bună în ceea ce privește ”sănătatea” economiei, potrivit unui raport publicat de Bloomberg, care ia în calcul inflația și șomajul din 66 de țări.

Venezuela este, pentru al patrulea an la rând, cea mai ”bolnavă” economie din lume, cu un scor de trei ori mai mare decât în 2017. De cealaltă parte, Thailanda este cea mai puțin ”bolnavă” economie.

În topul „celor mai bolnave economii din lume” efectuate de Bloomberg, România se află pe locul 34, urcând de pe locul 50, pe care era plasată în 2016.

”România se îndreaptă în direcţia greşită. Economiştii estimează o rată a inflaţiei de 3,3% pentru 2018, după creşterea preţurilor anul trecut. Banca Naţională a României încearcă să ţină ritmul inflaţiei prin creşterea dobânzilor, încercând să fie cu un pas înainte şi să evite supraîncălzirea economiei prin cheltuielile guvernamentale excesive”, scriu experții Bloomberg.

Bloomberg Misery Index susține că economia Mexicului a făcut cel mai importante progrese în ultimul an. Guvernul mexican a reuşit să controleze foarte bine rata inflaţiei şi să o scadă la 4,1%, după ce în 2017 ajunsese la 6%.

În topul celor mai ”bolnave” economii din lume sunt, după Venezuela, Africa de Sud, Argentina, Egipt, Grecia, Turcia, Ucraina, Spania, Brazilia, Arabia Saudită și Serbia.

De cealaltă parte a clasamentului, țările cu cele mai ”sănătoase” economii sunt: Thailanda, Singapore, Japonia, Elveția, Taiwan, Israel, Islanda, Norvegia, Coreea de Sud, Danemarca și Hong Kong.

Economia Statelor Unite s-a îmbunătățit, potrivit indicelui Bloomberg, cu toate că inflația a crescut, iar piața muncii a devenit tot mai restrânsă. China, a doua economie a lumii, a înregistrat un regres. Prețurile vor crește cu 2,3 la sută în acest an, față de doar 1,6 la sută în 2017.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.