România, 2016: Județul în care copiii au voie să se îmbolnăvească doar dimineața. Părinții ies în stradă

În mai 2015, premierul de atunci, Victor Ponta, a vizitat recent modernizata unitate de primiri urgențe de la Tulcea. În acea perioadă, secția de Pediatrie era însă închisă. Sursa foto: gov.ro

Un sistem sanitar lipsit de logică și eficiență lasă de luni bune un întreg spital județean să se bazeze pe un singur medic pediatru. Zvonurile spun că tânăra doctoriță ar vrea și ea să plece, din august.

Singurul medic pediatru de la Spitalul Județean din Tulcea este dr. Mihaela Elena Vasile, care lucrează dimineața, iar, când pleacă în concediu, secția se închide la propriu. Tânăra este absolventă a Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității Ovidius și a obținut cea mai mare notă la examenul de specialitate pe întreg centrul universitar Constanța.

În 2015, secția de pediatrie a fost închisă jumătate de an, după ce ultimul medic de specialitate a ieșit la pensie, în februarie. La 1 iulie, în acel an, trei mămici din oraș au organizat un protest, ”Tulcea vrea pediatrie”, reușind să aducă în stradă 300 de oameni revoltați de autoritățile care ignorau această gravă problemă.

„De anul trecut ne tot fentează. Vine unul, pleacă altul”

Atunci, managerul spitalul, dr. Tudor Năstăsescu, care tocmai ce fusese mutat de la Spitalul Universitar din București la Tulcea, a promis că va începe o căutare continuă de doctori. Revolta părinților a fost însă gestionată prin măsuri de moment, care nu s-au dovedit eficiente pe termen lung: șeful spitalului a adus câțiva medici pensionari din București și Constanța, care au lucrat ceva timp la Tulcea.

„De anul trecut ne tot fentează. Vine unul, pleacă altul. (…) Am vorbit cu fiecare în parte, și toți spuneau că e ceva putred în sistemul sanitar de la Tulcea”, spune una dintre mamele protestare, citată de evz.ro.

„Cel mai mult a stat o doamnă de la București, adică două luni”, spune altă mămică. În ianuarie 2016, situația părea că intră pe făgașul normal. Trei doctorițe tinere urmau să ia locul medicilor pensionari, însă, doar pentru program de zi, nopțile rămânând descoperite. Două s-au răzgândit a doua zi. A mai rămas una, dr. Mihaela Elena Vasile, care e angajată și acum. Se pare, însă, că și-ar fi depus demisia, urmând ca din 20 august să plece din spital.

Managerul spitalului nu reușește să convingă medici să vină la Tulcea

Doctorița în cauză a refuzat să confirme sau să infirme demisia. „Nu vreau să mă implic în niciun scandal. Situația e așa cum e și nu vreau să spun nimic presei”, a declarat Dr. Mihaela Elena Vasile. Șeful spitalul, doctorul Năstăsescu, spune că tânăra nu va pleca de la Tulcea.

„Este o bursă a zvonurilor. Doamna doctor face eforturi supraomenești, este singură, este la începutul carierei, este foarte serioasă, frica ei este să nu greșească. Normal că și-ar dori pe cineva mai cu experiență să o ajute. După discuțiile pe care le-am avut, doamna doctor nu va pleca”, a declarat Năstăsescu, pentru EVZ. „În ciuda nenumăratelor încercări”, inclusiv la Târgul de joburi, el spune că nu a putut convinge vreun pediatru să vină la Tulcea și că minorii sunt tratați, în funcțe de diagnostic, și la Boli Infecțioase, Chirurgie Pediatrică sau la Ortopedie Pediatrică. Cazurile grave, însă, sunt trimise la Spitalul Județean Constanța, unde Clinica de Pediatrie are Secție de Terapie Intensivă.

Protest pentru normalitate pe 22 august

Părinții disperați au depus deja cerere la primărie, pentru un protest pe 22 august, între orele 19.00 și 21.00. „Vrem pediatrie! Vrem să nu ne mai tresalte sufletul la primul strănut al copilului!”, scrie o mămică pe pagina de Facebook creată pentru protest. „Am avut pediatri buni, încă sunt, dar la cabinete private. Din păcate, cineva are interes să îi alunge”, conchide una dintre organizatoarele protestului.

”Nu vreau nimic altceva decât servicii medicale pentru copiii mei! Avem trei copii, dintre care unul este bebelus și nu avem unde să mergem cu ei în caz de ceva … Ei sunt viitorul țării!”, spune disperată și o altă mamă, într-un comentariu postat la un articol de pe ziaruldetulcea.ro.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce sancțiune a primit asistenta care a greșit transfuzia de sânge a pacientei bolnave de cancer

Prinși pe cameră. Războiul unei șoferițe cu un biciclist / VIDEO

https://greatnews.ro/mircea-trifan-olimpic-din-vaslui-recrutat-de-microsoft-sua/

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.