„Româncele vor să aibă și o carieră, și o familie. Dar în țara noastră e foarte greu”

proiectul respect și șanse egale pentru femei
Cursuri de formare profesională în cadrul proiectului "Respect și șanse egale pentru femei". Foto: Fundația Estuar

România se află printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare decalaj între rata ocupării forței de muncă la femei și la bărbați, doar 58,6% dintre femei fiind active pe piața muncii, în comparație cu 70,7% în cazul bărbaților, arată cele mai recente statistici.

Cauzele acestui decalaj sunt puternic legate de îngrijirea familiei și de activitățile casnice, responsabilitate care în România cade în mare parte în sarcina femeilor, acestea alocând aproximativ 4 ore și jumătate în fiecare zi pentru activitățile casnice, în timp ce bărbații se limitează la două ore.

De asemenea, rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor care au copii este mult mai scăzută decât în cazul femeilor care nu au copii, fenomen ce se reflectă invers în cazul bărbaților, se arată într-un comunicat de presă al Fundației Estuar remis GreatNews.

-Româncele alocă zilnic 4 ore și jumătate pentru activitățile casnice, în timp ce bărbații se limitează la două ore

-Deși femeile au un nivel mai ridicat de educație, aproximativ 60% dintre absolvenții cu studii superioare fiind femei, rata ocupării forței de muncă în rândul femeilor este mai scăzută – 58,6% comparativ cu cea a bărbaților – 70,7%

-Riscul de sărăcie este mai mare pentru femei decât pentru bărbați, iar în categoria de peste 55 de ani, diferența este și mai mare

-Fundația Estuar și partenerii săi propun o serie de soluții care să ajute femeile din România să rămâne active pe piața muncii

Femeile trecute de 55 de ani, cele mai vulnerabile

Decalajul dintre sexe pe piața muncii este puternic influențat de evenimentele de-a lungul vieții, întreruperea muncii active afectând puternic, pe termen lung, posibilitatea de revenire. Situația devine și mai dramatică în cazul femeilor trecute de 55 ani, unde România se află pe ultimele locuri în UE, cu un procent de doar 30% ocupare în rândul femeilor.

Evenimentele legate de viață, alături de discriminare și de segregare pe criteriu de sex, rezultă într-o excluziune a femeilor de pe piața muncii și într-un final la un risc de sărăcie mult mai mare în cazul femeilor, decât al bărbaților.

„În România, situația este din ce în ce mai îngrijorătoare pentru femei. Româncele ca orice alte femei, vor să aibă și o carieră, dar și o familie. Ori se pare că în țara noastră e foarte greu să fii femeie și să le ai pe amândouă. Nu mai vorbim despre femeile cu dizabilități, cele sărace sau de etnie romă, care suferă și de discriminare pe lângă celelalte neajunsuri. Cu ajutor de la UE am demarat proiectul „Respect și Șanse Egale pentru Femei”, în cadrul căruia oferim cursuri de formare profesională, în meseria de confecționer, casier, bucătar și multe altele, dar și ajutor în vederea inițierii unei afaceri și sprijin pentru îngrijirea copiilor, pentru ca orice femeie să poată rămâne activă cât mai mult pe piața muncii și să eliminăm pe cât posibil decalajul mare pe care-l avem în țara noastră”, a declarat Amedeea Enache, director executiv al Fundației Estuar.

„Am mers la cursul de lucrător în comerț organizat de Fundația Estuar pentru că zona de relații cu clienții mi se potrivește mănușă – îmi place să socializez, să vorbesc cu oamenii, să văd că ei pleacă mulțumiți și lămuriți. Am avut o perioadă foarte grea, în ultimii patru ani și jumătate, am divorțat, îmi cresc singură copilul, am grijă de mama care a rămas singură după ce tata s-a stins, trebuie să am grija de casă și să fac să meargă toate bine, indiferent cât de greu ar fi. De aceea, uitându-mă la ce se întâmpla în jur, în țară, cum nu poți avea încredere în locul de muncă, m-am gândit că trebuie să îmi îmbunătățesc abilitățile și competențele pentru a putea găsi un loc de munca stabil în cazul în care voi rămâne fără un loc de muncă”, a declarat Nicoleta Ciurăru, o mamă de 39 de ani din Giurgiu, absolventă a cursului de Lucrător în Comerț din cadrul proiectului “Respect și Șanse Egale pentru Femei”.

10 planuri de afaceri premiate

Peste 500 de femei vor fi instruite în cadrul proiectului „Respect și Șanse Egale pentru Femei”, finanțat prin Fondul Social European. La finalul cursurilor de calificare ele vor primi certificare din partea Autorității Naționale de Certificare. În plus, persoanele prezente la cursuri vor primi și subvenții financiare.

De asemenea, femeile care vor să urmeze calea antreprenoriatului vor fi și ele sprijinite prin intermediul unor cursuri specifice, dar și prin premierea a celor mai bune 10 planuri de afaceri cu resursele necesare pentru punerea în aplicarea a ideilor.

Proiectul “Respect şi şanse egale pentru femei” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 “Investeşte în oameni!”, Axa Prioritară nr 6: Promovarea incluziunii sociale.

Proiectul este implementat de Fundaţia Estuar în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Fundaţia “Preţuieşte Viaţa”, SC IMA GROUP SRL şi Opportunity Associates România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

1,2 milioane de motive pentru care Ziua Femeii nu există în România
Raiul animalelor fără stăpân din România
Casa natală a omului politic Iuliu Maniu a ajuns o ruină
Care sunt cauzele autismului? Un studiu aduce informații noi