Un român, în spatele unui site de știri false care l-a susținut pe Donald Trump

ending the fed
Foto: endingthefed.com / youtube.com

Știrile false publicate în mediul online, viralizate rapid pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, au avut un rol important în promovarea candidatului Donald Trump, omul de afaceri republican care a și câștigat alegerile prezidențiale din SUA.

Potrivit publicației inc.com, unul dintre aceste siteuri a fost creat de un tânăr român în vârstă de 24 de ani.

În luna august, o știre care susținea că o prezentatoare a postului de televiziune american Fox News a fost concediată deoarece o susținea pe Hillay Clinton s-a viralizat pe Facebook. „ȘTIRE DE ULTIMĂ ORĂ: Fox News a dat-o în vileag pe trădătoarea Megyn Kelly și a concediat-o pentru că o susține pe Hillary” era titlul articolului publicat pe siteul de limbă engleză endingthefed.com.

Siteul „Ending the Fed”, care a publicat știrea falsă despre așa-zisa concediere a lui Megyn Kelly, a continuat să publice articole false și nesemnate pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unei analize recente realizate de BuzzFeed, „Ending the Fed” este responsabil de publicarea a 4 din 10 cele mai distribuite știri false despre alegerile din SUA în cele 3 luni de dinaintea votului.

În total, nu mai puțin de 3 milioane de utilizatori au reacționat la cele 4 știri. Pagina de Facebook a publicației „Ending the Fed” are 350.000 de Like-uri.

Alte știri ale siteului de propagandă în favoarea lui Donald Trump susțineau că republicanul este susținut de Papa Francisc, că Hillary Clinton le vinde arme teroriștilor ISIS sau că directorul FBI a primit milioane de dolari de la Fundația Clinton.

Ovidiu Drobotă, românul în vârstă de 24 de ani care a creat siteul „Ending the Fed”, a arătat că este mândru de rolul pe care l-a jucat în susținerea candidatului Donald Trump, relatează inc.com. Deși a fost de acord că siteul său publică un fel de propagandă, el este de părere că și presa mainstream face același lucru în fiecare zi.

Ovidiu Drobotă a mai declarat că regretă că a publicat știri care s-au dovedit a fi false și a susținut că el le-a scos de pe site imediat ce s-a demonstrat că nu erau adevărate.

endingthefed.com ovidiu drobotă
Prima pagină a siteului Ending the Fed. Foto: endingthefed.com

Potrivit lui Drobotă, siteul „Ending the Fed” este un „site de știri conservator” pe care l-a creat din pasiune pentru scena politică din SUA.

„În octombrie 2015 am auzit de Donald Trump și mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut că era un om din afară. L-am studiat atât pe el, cât și presa. Și m-am gândit că îl pot ajuta să câștige președinția creând un site. Așa că am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am publicat câteva știri false. Le-am scos de pe site, atunci când le-am publicat nu știam că sunt false”, a comentat el.

Drobotă a mai explicat că nu are nicio legătură cu Rusia sau cu organizatorii campaniei prezidențiale a lui Trump: „Sunt doar un susținător al lui Trump”.

Siteul său are 3,3 milioane de vizitatori unici pe zi, iar cea mai mare parte a acestora vin din rețeaua de socializare Facebook. Pentru comparație, siteul USA Today are 1,9 milioane de unici pe lună, iar L.A. Times 3,6 milioane.

Google face curățenie. Măsuri împotriva site-urilor cu știri false

Fondatorul „Ending the Fed” a mai declarat că siteul său este „unul dintre cele mai mari din lume”. Deși acest lucru nu este tocmai corect, traficul publicației este suficient de mare pentru a-i asigura un venit substanțial din reclamele Google, mai notează inc.com.

Recent, BuzzFeed a publicat o analiză în care a arătat că există 140 de siteuri despre scena politică din SUA fondate în Macedonia care publică știri false. Cele mai multe dintre siteuri au fost create de tineri și de adolescenți care și-au dat seama că cea mai simplă modalitate de a genera trafic pe siteurile lor este să scrie știri care sunt distribuite pe Facebook.

Atât Google, cât și Facebook, au anunțat că vor face schimbări de politici pentru a împiedica răspândirea știrilor false.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.