Roman Polanski, cu un pas mai aproape de a fi extrădat

Roman Polanski
Roman Polanski Foto: Facebook Roman Polanski

Roman Polanski, celebrul cineast polonez care a regizat câteva dintre cele mai cunoscute filme ale secolului trecut, riscă să fie extrădat în Statele Unite, după aproape 40 de ani de când a fugit din Statele Unite.

În 1977, regizorul a fost acuzat că a violat o adolescentă de 13 ani, după ce i-a oferit șampanie și droguri. După ce a pledat vinovat, acesta a stat 42 de zile în închisoare, iar înainte de a afla pedeapsa pentru întreținerea de raporturi sexuale cu o minoră, a fugit din Statele Unite și s-a stabilit în Franța.

Încă din 1977, procurorii americani au făcut cereri de extrădare care nu s-au soldat cu succes. Procuratura din Polonia a primit o nouă cerere de extrădare și a anunțat că îl va chestiona pe Roman Polanski, care se află în țara părinților săi pentru a turna un lungmetraj despre Alfred Dreyfus, un ofiţer francez implicat într-un scandal uriaş și condamnat pentru trădare de țară , la deportare pe viață, din pricina unor documente care s-au dovedit false, și care erau menite să-l acopere pe adevăratul vinovat, ofițerul Esterhazy.

„Mă aflu aici în principal pentru a pregăti un film pe care vreau să îl fac în acest an”, a declarat Roman Polanski într-un interviu pe care l-a acordat, luni, postului de televiziune TVN24.

„Ştiu că autorităţile poloneze au primit o cerere de extrădare pe numele meu şi bineînţeles că mă voi supune procedurii de aici şi vom vedea ce va urma. Am încredere în sistemul juridic din Polonia. Sper că totul va fi bine”, a adăugat cineastul.

Roman Polanski, anchetat de 38 de ani pentru viol

Din 1977 și până în prezent, regizorul în vârstă de 81 de ani și-a continuat cariera și a acceptat să fie anchetat de către organele competente. În 2009, cineastul a fost reţinut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia, în timp ce justiţia din această ţară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite.

În luna octombrie a anului trecut, procuratura poloneză a anunțat că nu există o bază legală pentu arestarea cineastului şi că aşteaptă o cerere oficială de extrădare din partea colegilor americani înainte de a continua această anchetă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.