Roma a revocat ordinul de exilare a poetului Ovidiu

Publius Ovidius Naso. Foto: Wikimedia Commons
Publius Ovidius Naso. Foto: Wikimedia Commons

Consiliul orașului Roma a anulat ordinul de exilare a ”unuia dintre cei mai mari poeți” la peste două mii de ani de la decizia lui Octavian Augustus de a-l trimite la Tomis, la malul Mării Negre.

Imaginea poetului Ovidiu, condamnat să își trăiască a doua parte a vieții la marginea Imperiului Roman, pe teritoriul de azi al României, a fost ”reabilitată” de către orașul Roma.

Consilierii au aprobat în unanimitate o moțiune propusă de partidul populist M5S pentru ”repararea unei nedreptăți importante” care a fost suferită de Ovidiu, considerat unul dintre cei trei mari poeți ai literaturii latine, alături de Vergiliu și Horațiu.

Cunoscut mai ales pentru poemul narativ ”Metamorfozele” și pentru elegia ”Ars Amatoria”, Publis Ovidius Naso a fost exilat în anul 8 la Tomis, o așezare antică care este cunoscută astăzi sub numele de Constanța.

Ovidiu a petrecut ultimii zece ani din viață la Tomis, în timp ce motivele exilării sale sunt un subiect de dispută și în ziua de astăzi. Poetul a oferit o explicație simplă: ”carmet et error”, un poem și o greșeală.

Experții au oferit trei posibile explicații pentru exilarea marelui poet: opera sa erotică era considerată jignitoare, atitudinea sa față de Augustus nu era una prea respectuoasă și faptul că ar fi participat într-un posibil scandal.

”Este o decizie care întărește dreptul fundamental al artiștilor de a se exprima liber”, a motivat decizia de anulare a ordinului de exil, chiar și cu o întârziere de două milenii, vice-primarul Romei, Luca Bergamo.

”Trăim într-o lume în care libertatea exprimării artistice este tot mai restrânsă”, a avertizat acesta, precizând că Ovidiu este ”unul dintre cei mai mari poeți din istoria omenirii”, scrie The Guardian.

Sulmona, orașul unde s-a născut poetul, l-a achitat formal de orice acuzații. Dante, marele poet renascentist, a primit o grațiere similară în 2008 din partea orașului Florența, de unde fusese alungat în 1302.

Operele scrise de Ovidiu în exil, printre care ”Tristia” sau ”Scrisorile de la Marea Neagră”, sunt descrise de critici ca fiind ”o prezentare clinică” a exilatului, ”demonstrând efectul debilitant asupra moralului, talentului și a psihologiei omului”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.