Riscurile țigărilor electronice. Arafat le vrea interzise în spațiile publice

FOTO:rolandmey/Pixabay.com
FOTO:rolandmey/Pixabay.com

Pentru că riscurile țigărilor electronice nu sunt foarte clar stabilite de cercetători, ar putea fi interzise în România la fel ca și cele clasice. Secretarul de Stat Raed Arafat susține că ar fi nevoie ca și țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul să fie interzise în spațiile publice.

Raed Arafat a postat pe Facebook un mesaj însoțit de un articol CNN, în care este citat un studiu realizat în perioada 2011 – 2015. Cercetarea a ajuns la concluzia că s-a înregistrat o creștere de 900% a utilizării țigărilor electronice în licee.

„900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcoli, în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescenţii. Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul.

Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!”, scrie Arafat pe pagina sa de Facebook.

Riscurile țigărilor electronice. Cercetare în SUA

O cercetare a unui grup de oameni de știință din Statele Unite a ajuns la concluzia că pot apărea riscuri majore pentru sănătate în cazul celor care folosesc țigara electronică.

Mai exact, într-o fază incipientă a unei cercetări mai ample s-a constatat că nicotina din țigara electronică poată să afecteze ADN-ul și să provoace apariția cancerului.

În mai multe teste desfășurate pe șoareci expuși la aburul care provine de la țigări electronice, s-a constatat faptul că aceștia suferă de o deteriorare a ADN-ului celulelor la nivelul inimii, plămânilor și vezicii. De asemenea, la cobai s-a constatat și că sunt afectate celulele care protejează organismul de cancer.

Echipa de oameni de știință din cadrul Facultății de Medicină a Universității din New York, condusă de doctorul Moon-Shong Tang, a prezentat toate aceste concluzii legate de țigările electronice în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences.

Doctorul Roy Herbst, cercetător în cadrul Centrului pentru Cancer de la Universitate Yale, spune că în cazul în care vor fi aceleași concluzii și în urma unor viitoare studii, se va putea confirma că țigările electronice pot prezenta, la rândul lor, risc de dezvoltare de cancer prin nicotina pe care o livrează, potrivit Medicalxpress.com.

Riscurile țigărilor electronice. Comparație cu tutunul clasic

La nivel global, din cauza fumatului clasic, de tutun, mor aproximativ șase milioane de oameni, potrivit Organizației Mondiale de Sănătate. În România, la fiecare 16 minute moare o persoană de cancer pulmonar.

Potrivit Societății Române de Pneumologie, peste 80% dintre cei care suferă de cancer pulmonar au fumat o viață întreagă. Datele OMS arată că jumătate dintre cei aproximativ 650 de milioane de fumători din lumea întreagă vor muri din cauza bolilor provocate de tutun.

FOTO:rolandmey/Pixabay.com