Rîmetea, satul transilvănean care își clădește un viitor luminos pe fundația trecutului

Satul Rimetea, văzut de pe Piatra Secuiului (Foto: Wikimedia Commons)
Satul Rimetea, văzut de pe Piatra Secuiului (Foto: Wikimedia Commons)

Mărginit de versanţi abrupţi, satul Rîmetea din judeţul Alba este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Numărul celor care vizitează locul creşte de la un an la altul, iar cei mai mulţi, 75% dintre turişti, sunt străini.

Satul Rîmetea (sau Torockó) este situat într-o depresiune înconjurată de dealuri şi de stânci. De-o parte şi de alta a uliţelor pietruite se întind puţin peste 300 de case: aproape jumătate dintre ele au fost restaurate, păstrând și acum arhitectura iniţială. Cea mai veche casă din sat a aparținut unui miner, meseria fiind una cu tradiţie în zonă, relatează digi24.ro.

Proiectul de conservare a caselor vechi din secolele XVII-XIX a fost premiat de Comisia Europeană, satul Rîmetea devenind astfel singurul din România care a primit distincţia „Europa Nostra”. Datorită poziţiei geografice, Rîmetea este o destinaţie perfectă pentru drumeţii, escaladări şi sporturi aeronautice, zborul cu parapanta fiind destul de practicat în zonă.

Mobilier tradițional specific satului Rîmetea. Foto: Brgh (Wikimedia Commons)

Treptat, și viața localnicilor s-a schimbat, iar unii dintre ei au trecut de la agricultură la agroturism. Sătenii au strâns obiecte vechi pe care le-au găsit în gospodăriile personale și au înființat un muzeu etnografic vizitat acum de 12.000-14.000 de turişti pe an. Turiştii care vor să plece cu o amintire pot lua acasă produse tradiţionale făcute de gospodinele din sat sau suveniruri de la meşterii locali.

La 5 kilometri distanţă de satul Rîmetea se află Cetatea Colţeşti. Se poate merge cu maşina până în apropiere, însă pentru a ajunge în cetate turiştii trebuie să facă o drumeţie de un sfert de oră. Cetatea Colţeşti a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe un vârf abrupt al unei stânci, pentru că acolo se refugiau localnicii de invaziile tătarilor.

Astăzi se mai păstrează o parte din ziduri şi turnurile laterale. Cel nordic, înalt de 20 de metri, poartă şi acum inscripţia familiei care a construit cetatea. Din 2010, cetatea se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Alba.

rîmetea
Casă tradițională în Rîmetea. Foto: Harrison (Wikimedia Commons)