Ridicați de DIICOT. Cine sunt traficanții de arme din reportajul Sky News

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

Trei români care apar într-un reportaj de la Sky News au fost ridicați în această dimineață de procurorii DIICOT. Potrivit reportajului, aceștia încercau să le vândă arme jurnaliștilor.

Procurorii au făcut percheziții în locuințe din Bistrița și Târgu Mureș, pentru ridicarea armelor care apar în materialul Sky News. Noaptea trecută, și persoana care a intermediat relația dintre presupușii contrabandiști și jurnaliștii de la Sky News a fost ridicată și dusă la audieri la DIICOT București.

Potrivit unor surse, procurorii au descoperit că armele pe care încercau cei patru români să le vândă erau de vânătoare. Aceștia nu ar fi traficanți, ci vânători, iar armele care apar în reportaj sunt deținute cu acte legale. De asemenea, potrivit unor informații pe surse, aceștia au declarat că ar fi primit 2.000 de euro de la jurnalistul britanic ca să apară în filmare.

Întreaga întâlnire ar fi fost regizată de reporterul Sky News, care știa că nu sunt traficanți. Printre altele, britanicul le-ar fi cerut să poarte haine de camuflaj și i-ar fi pus să învețe ce replici să dea la întrebările sale.

Șeful DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, spunea, imediat după ce a fost difuzat materialul, că „sunt multe nepotriviri”. „Pare puțin ciudat că traficanții de arme s-au lăsat fotografiați de jurnaliștii britanici și mai ales că lasă de înțeles că traficanții știu că sunt jurnaliști”.

În reportaj, jurnalistul britanic susținea că s-a întâlnit cu traficanții români de arme după ce a purtat tratative cu ei mai multe luni. Reporterul Stuart Ramsay a mai spus că în primă fază a încercat să ia legătura cu traficanți de arme din Albania, Serbia și Bosnia, dar întâlnirile ar fi căzut pentru că aceștia nu prezentau încredere.

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am niciun motiv să cred că nu era cine pretinde că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat și care a confirmat că armele erau arme militare”, a spus jurnalistul britanic, pentru Digi24.

Ambasada României în Marea Britanie susține că, în cazul în care se va dovedi că reportajul cu traficanții români este o făcătură, va cere ca Sky News să dea o dezmințire pe post.

Primar-fenomen într-o comună din România. Ce a reușit să facă în doar două luni

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.