Alegeri prezidențiale în Franța. S-au numărat toate voturile

Alegeri prezidențiale în Franța FOTO: Wikimedia Commons
Alegeri prezidențiale în Franța FOTO: Wikimedia Commons

Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, pe 7 mai.

Potrivit rezultatelor definitive, Emmanuel Macron are 23,75% din voturile exprimate, iar Marine Le Pen este pe locul al doilea, cu 21,53% din sufragii. Ambii candidați intră oficial în cel de-al doilea tur de scrutin.

Rezultatele celorlalți candidați: François Fillon – 19,91%, Jean-Luc Mélenchon – 19,64%, Benoît Hamon – 6,35%, Nicolas Dupont-Aignan – 4,75%, Jean Lassalle – 1,22%, Philippe Poutou – 1,10%, François Asselineau – 0,92%, Nathalie Arthaud – 0,65%, Jacques Cheminade – 0,18%.

Președintele Frontului Național, Marine Le Pen, a promis duminică noaptea că-i va „elibera” pe francezi de „elitele arogante”.

„Marea problemă în aceste alegeri este globalizarea alarmantă, care ameninţă întreaga civilizaţie”, a declarat Le Pen în faţa susţinătorilor din localitatea Henin-Beaumont.

Le Pen a mai spus că francezii trebuie să aleagă între Franța fără frontiere – având drept consecinţă libera circulaţie a teroriştilor – și Franţa cu frontiere, care să protejeze puterea de cumpărare, independenţa, identitatea.

Emmanuel Macron (39 de ani) nu a deţinut niciodată o funcţie aleasă, iar acum se îndreaptă spre al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu cele mai mari şanse de a deveni următorul ocupant de la palatul Elysee, potrivit sondajelor de opinie.

Emmanuel Macron a declarat că alegătorii săi au reuşit să întoarcă o nouă pagină în politica franceză, după ce primele estimări şi exit-poll-uri îl arată drept câştigător al primului tur al alegerilor prezidenţiale din Hexagon.

„Francezii şi-au exprimat dorinţa de înnoire. Logica noastră până la alegerile legislative este de a ne asigura un sprijin cât mai larg”, a declarat fostul ministru al economiei, în vârstă de 39 de ani, care a demisionat în august din guvern pentru a înfiinţa propria mişcare politică, En Marche!.

Alegerile prezidenţiale din Franţa se desfăşoară într-o atmosferă tensionată şi nesigură, marcată de atacul terorist care a fost comis joi în inima Parisului, pe Champs Elysee, soldat cu un mort şi trei răniţi. Acesta a venit la câteva zile după arestarea în Marsilia a unor suspecţi care pregăteau un atentat de amploare.

Peste 66.000 de birouri de vot au fost organizate în toată Franţa, inclusiv în teritoriile franceze din afara Europei.

57 de mii de soldaţi, poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi să asigure paza şi să prevină eventuale incidente. Este pentru prima oară când francezii îşi aleg preşedintele în timpul unei stări de urgenţă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.