Rezultate finale la Evaluare Națională. A crescut numărul mediilor de 10

rata de promovare bac 2019
Foto: olttv.ro

Ministerul Educației a afișat notele la Evaluare Națională după contestații. Procentul de promovabilitate este de 73,6%, cu zece sutimi mai mare decât cel anunțat înainte de depunerea contestațiilor.

137 de elevi au luat medii peste 5 în urma reeveluării și au promovat examenul. De asemenea, numărul mediilor de 10 a crescut de la 319 la 345.

S-au depus aproape 24.000 de contestații. 14.000 de elevi au reușit să-și mărească nota, iar 7.500 s-au ales cu medii mai mici decât înainte să conteste notele obținute.

La examene s-au înscris aproximativ 150.000 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a, iar rata de participare a fost de 94,8%.

Înainte de cotestații, cele mai mari note au fost la Limba și literatura română, unde 118.969 de candidaţi (83 la sută) au luat note peste 5, dintre ei 2.089 fiind notaţi cu 10.

În ceea ce priveşte Matematica, 87.577 de candidaţi (61,3 la sută) au note peste 5, iar 1.903 candidaţi au obţinut nota 10.

Media generală de la Evaluare Națională contează în procent de 80% din media pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a. Restul de 20% reprezintă media celor patru ani de școală.

Ministerul Educației ar fi trimis părinților o propunere prin care media celor patru ani de școală să fie înlocuită cu notele obținute la teze unice la nivel național, susținute în clasele a VII-a și a VIII-a.

Părinții ar fi de acord, însă cer ca la Evaluarea Națională elevul să susțină examene doar pe profilul pe care dorește să-l urmeze la liceu. Mai exact, dacă își dorește un liceu uman, să dea probă doar la Limba și literatura română, iar dacă urmărește profilul real, să dea examen doar la Matematică.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.