Rezultate alegeri Olanda. Populiștii lui Wilders au fost învinși

Rezultate alegeri Olanda. Premierul Mark Rutte a câștigat FOTO: Nick van Ormondt/Wikimedia Commons
Rezultate alegeri Olanda. Premierul Mark Rutte a câștigat FOTO: Nick van Ormondt/Wikimedia Commons

Rezultate alegeri Olanda. Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de actualul premier Mark Rutte, a câștigat alegerile. După numărarea a peste 94% din voturi, partidul lui Rutte a luat 33 de locuri în parlament, iar PVV, condus de populistul Geert Wilders a luat doar 20 de mandate.

De asemenea, rezultate alegeri Olanda mai arată că Partidul Verzilor a obținut 16 mandate, Partidul Socialist -14, iar Partidul Laburist a obținut 9 mandate. În total, în Parlamentul olandez sunt 150 de locuri.

Aseară, după anunțarea exit poll-urilor, înainte de rezultate alegeri Olanda oficiale, Rutte a spus că „este o seară în care Olanda, după Brexit și Trump, a spus Gata cu populismul greșit.

Reacții au venit și din partea liderilor din Europa.

„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu voi ca prieteni și vecini europene”, a spus cancelarul german Angela Merke într-o discuție telefonică cu Rutte.

Rezultate alegeri Olanda. Ce le transmite Rutte susținătorilor lui Wilders

Premierul Mark Rutte a avut un mesaj și pentru susținătorii extremistului Geert Wilders. „Susţinătorii săi nu sunt interesaţi de stânga sau de dreapta. Vor să fie parte din societate, vor să fie auziţi. Ei simt că în ultimii ani, în timpul crizei, au plătit un preţ mai mare decât alţii, din punct de vedere al experienţei personale, ca să scoată ţara din criză. Sunt motivat să-i fac parte şi din redresare”, a declarat Mark Rutte.

Întrebat de jurnaliști dacă se consideră premierul care a salvat Uniunea Europeană, Rutte a spus că „e prea mult spus”. „Dar sunt foarte fericit că am putut să contracarăm tipul greșit de populism înainte de alegeri din Franța și Germania”.

Deputatul de extremă dreaptă Geert Wilders, după anunțarea rezultate alegeri Olanda, a spus că ar fi dispus să participe la coaliția guvernamentă.

„Dacă este posibil, mi-ar plăcea să co-guverneze, dar, dacă asta nu merge, vom sprijini guvernul unde este nevesar, pentru probleme care ne sunt dragi”, a declarat Geert Wilders, poziționându-se pentru posibile viitoare negocieri. Pentru că niciun partid nu a obținut majoritatea în parlament, în urma rezultate alegeri Olanda, guvernul va fi format dintr-o coaliție. Rata de participare la alegeri a fost de 81%.

FOTO: Nick van Ormondt/Wikimedia Commons