Republica Moldova anunță România: Mergem împreună la Eurovision!

finala eurovision românia 2016 ovidiu anton
Ovidiu Anton a câștigat finala Eurovision România 2016. Foto: Eurovision România (Facebook)

Postul public de televiziune din Republica Moldova a trimis o scrisoare de susținere pentru Ovidiu Anton, câștigătorul finalei naționale „Eurovision România 2016”, în contextul în care țara noastră a fost descalificată din concursul care va avea loc anul acesta la Stockholm.

„Odată cu acest mesaj de solidaritate, lansăm şi ideea unei colaborări dintre reprezentanţii ţării noastre. Îl invităm pe Ovidiu Anton să evolueze pe scena Eurovision alături de reprezentanta Republicii Moldova, Lidia Isac.
Suntem convinşi că cei doi pot face un duet de excepţie cu piesa Falling Stars, în semifinala 1, din 10 mai. Evident că schimbările în conceptul de show, la o etapă atât de înaintată, presupun şi agrearea unor modificări cu organizatorul concursului. Sperăm că, prin eforturi comune, vom depăşi momentele de criză”, se arată în scrisoarea transmisă de TV Moldova 1.

Ovidiu Anton însă a refuzat elegant propunerea venită din Republica Moldova. „Mă înclin în fața fraților noștri din Moldova, este un gest extraordinar, unic și nobil. Pentru că știu câtă muncă este în pregătirea unui astfel de moment și cât de important este Eurovisionul pentru cariera unui artist nu vreau să afectez în vreun fel prestația Lidiei pentru care a investit atâta energie.

Este o piesă care i se potrivește de minune și oricât îmi doresc să fiu pe scena la care am visat, nu pot accepta să o fac aducând riscuri pentru alți artiști.

Eu îmi doresc să cânt la Stockholm, îmi doresc să cânt Moment of Silence pentru toți, români, moldoveni i pentru fanii Eurovision de pretutindeni. Succes, Lidia, este momentul tău și ai să strălucești! Mulțumesc încă o dată pentru acest gest deosebit”, a postat Ovidiu Anton pe pagina personală de Facebook.

Melodia Republicii Moldova la Eurovision:

România a fost exclusă de la Eurovision 2016 din cauza unor datorii acumulate în ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de către TVR.

Potrivit EBU, România a fost exclusă de la Eurovision 2016 pentru o datorie de 16 milioane de franci elvețieni. Organizația europeană a dat un termen limită de plată pentru 20 aprilie, însă acesta nu a fost respectat.

„Este regretabil că am fost nevoiţi să luăm o astfel de decizie. Suntem dezamăgiţi că toate doate demersurile noastre către Guvernul român pentru a rezolva această problemă au rămas fără răspuns. Recent, EBU a fost informată de către Ministerul de Finanţe că TVR va intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar duce la o restructurare masivă a întregului post.

EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi de televiziune din 56 de ţări. Actualele datiorii ale TVR pun în pericol stabilitatea financiară a Uniunii”, a declarat Ingrid Deltenre, director general al EBU.

EBU spune că datoriile postului public sunt din ianuarie 2007. Pentru ca România să fie exclusă de la Eurovision, ar fi trebuit plătită o tranșă de 10 milioane de franci elvețieni până pe 20 aprilie. Concursul Eurovision se va desfășura la Stockholm, Suedia, pe 10, 12 și 14 mai. România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, de pe 12 mai.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.