Replica unei peșteri cu picturi vechi de 35.000 de ani se deschide în Europa

Captură Youtube
Captură Youtube

Regiunea Ardeche din sudul Franței va fi gazda unei replici a peșterii Chauvet, celebră pentru picturile rupestre despre care s-a estimat că ar avea o vechime de aproximativ 35.000 de ani, potrivit hotnews.ro.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că respirația oamenilor ar putea distruge picturile și au decis să le dezvăluie construind o replică a peșterii. Construcția imită în cele mai mici detalii peștera originală, iar proiectul a avut nevoie de un buget de 55 de milioane de euro.

Peștera Chauvet a fost descoperit în anul 1994. În picturile rupestre sunt înfățișate animale, rinoceri lânoși sau lei. Despre picturi se spune că sunt de o calitate deosebită, iar la ele s-a lucrat sute de ore în condiții dificile.

În total sunt 400 de picturi. Prin respirația lor, vizitatorii ar putea schimba foarte repede temperatura din interiorul peșterii, ar modifica gradul de umiditate, iar picturile rupestre ar putea fi distruse, spun cercetătorii.

În replica de la Ardeche sunt așteptate în jur de 300.000 de vizitatori în fiecare an.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.