Regula celor 3 de 8. Secretul longevității, explicat de un academician român care muncește întruna de 70 de ani

Foto: tvr.ro

Un academician român care a ieșit la pensie la 1 noiembrie 1985 s-a angajat din nou la 2 noiembrie, același an. De atunci și până acum, a lucrat continuu.

Academicianul Ovidiu Bojor este angajat al Institutului de Biotehnologii și crede că a munci cu drag este marele secret al creșterii speranței de viață. Dar nu și singurul.

„Avem liberul arbitru, să alegem ce ne place mai mult în viaţă. Acolo vom da randament maxim. Munca era în trecut un lucru neplăcut. Nu! Prin plăcerea de a munci câştigi viaţa ta şi a celor din jur”, spune academicianul, pentru Digi 24.

„Prevenţia începe din copilărie. Principalul lucru: toată viaţa mi-am propus să nu mă scot din priză niciun moment. Orice aparat, dacă îl scoţi din priză, nu funcţionează. Vă dau un exemplu: la 1 noiembrie 1985 am iesit la pensie, nu îmi mai plăcea locul de muncă. La 2 noiembrie, acelaşi an, am fost angajat cu carte de muncă la Institutul de Biotehnologii şi, de atunci până în prezent, am carte de muncă. Cred că am depăşit 67-70 de ani de activitate, ca am început la 20 de ani”, continuă nonagenarul.

O statistică arată că cei mai longevivi oameni din lume au ceva în comun: somnul suficient. Academicianul Ovidiu Bujor are chiar o regulă în acest sens.

„Aici e regula celor trei de opt: opt ore de activitate, opt de odihnă activă şi opt de somn. Din opt ore de odihnă activă, măcar două ore să dedicăm familiei, să avem dialog cu copilul. În rest, ce vă place: pictură, muzică, dans”, explică academicianul.

La capitolul alimentație, Ovidiu Bojor spune că a redus consumul de carne. Excepție face doar peștele. „Din ce în ce mai puţină [carne], de întreţinere. Cel mult o dată pe săptămână carne. O înlocuiesc cu peştele, care e proteina cea mai uşor asimilabilă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.