Regizorul român Cristian Mungiu, invitat să se alăture Academiei Americane de Film

Cristian Mungiu FOTO: Captură Digi24

Cristian Mungiu, regizorul român premiat la Cannes cu premiul Palme d’Or, este unul dintre cineaștii invitați în acest an să se alăture Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice.

Academia este cea care, în fiecare an, decide învingătorii de la Premiile Oscar.

În ciuda succesului de care se bucură pe plan european, niciun regizor din noul val al cinematografiei românești nu a fost nominalizat încă la Premiile Oscar.

Cristian Mungiu are 48 de ani și a devenit faimos în lumea cinematografiei mondiale în 2007, când a cucerit prestigiosul premiu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

Nu a fost singura distincție pe care a primit-o regizorul român la cel mai popular festival de film din Europa. în 2012, Mungiu pleca de la Cannes cu premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul După dealuri.

În acest an, pelicula Bacalaureat a fost primită în competiția principală la Festivalul de Film de la Cannes, iar Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor.

Nu este pentru prima oară când regizorul român este invitat să decidă câștigătorii unei competiții cinematografice de anvergură. În 2013, la Cannes, el a fost membru al juriului principal.

Academia Americană de Film trimis invitații în acest an invitații către 91 de cineaști din toată lumea.

giphy (2)