Record. Trenul care ar parcurge București – Iași în 40 de minute

Alex Needham/Wikipedia Commons
Alex Needham/Wikipedia Commons

Un prototip de tren cu levitație eletromagnetică, maglev, a reușit să atingă, timp de aproape 11 secunde, o viteză de 603 kilometri pe oră. Anunțul a fost făcut de compania feroviară niponă Central Japan Railways.

Potrivit Știrile TVR, proba a fost realizată pe o linie specială din Yamanshi, unde se dezvoltă trenul maglev. Același prototip a reușit săptămâna trecută să ajungă la 590 de kilometri pe oră. Asta ar însemna că în România, o distanță de la București la Iași ar putea fi făcută cu un astfel de tren în mai puțin de 40 de minute.

Practic, nașul aproape că n-ar avea timp să controleze bilete, iar vânzătorii ambulanți n-ar ar apuca nici măcar să-și prezinte oferta. Iar asta în condițiile în care de la Titan până la Gara de Nord, cu metroul, se face în jur de 45 de minute.

Aceste trenuri utilizează câmpuri magnetice puternice pentru a-și asigura condițiile de propulsie. Ajung la aceste viteze pentru că forțele de frecare cu șina nu există. Pentru acestea trebuie să se facă o nouă infrastructură.

De altfel, calea de rulare este extrem de importantă întrucât trebuie să existe o interacțiune cu trenul pentru a crea și a controla levitația magnetică.

Printre avantajele acestui tren se numără faptul că poate ajunge la viteze mari, pot urca pante abrupte cu ușurință și nu există riscuri de deraiere.

În Europa, cea mai activă țară în cercetarea acestui tip de transport este Germania. De altfel, în această țară există și câteva linii experimentale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Casă în formă de dom, ridicată de un român
Garsonieră de 33 de metri pătraţi, transformată într-o locuinţă de vis
5 case mici şi uşor de îngrijit. Idei de locuinţe ieftine şi frumoase
Casa transilvăneană din care n-ai mai pleca, salvată din ruine de o româncă
10 sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.