Recoltă-surpriză după plantarea unor semințe de 800 de ani, descoperite într-un vas de lut

dovleac
Foto: Captură aptnnews.ca

O mică grădină din Winnipeg, Canada, este în centrul atenției după ce studenții au obținut o specie de dovleac despre care se credea că a dispărut de sute de ani.

Totul a început cu săpăturile într-o zonă din Canada locuită odinioară de aborigenii Primelor Națiuni (termen sub care sunt recunoscute popoarele indigene amerindiene din Canada, altele decât inuiții și metișii).

Arheologii au descoperit un vas de lut vechi de 800 de ani. În interiorul său, arheologii au găsit semințe bine-conservate ale unei specii de dovleac care nu mai există acum. Studenții de la Canadian Mennonite University au plantat câteva dintre semințele descoperite și au reușit să obțină un dovleac uriaș. Ei vor lua semințele dovleacului obținut și le vor planta din nou, pentru a obține o recoltă semnificativă în anul care vine.

Scopul este ca acest dovleac să nu mai dispară vreodată de pe fața Pământului, relatează APTN National News.

Brian Etkin, coordonator al Grădinii Învățării din Winnipeg, consideră că acest dovleac este mult mai mult decât un simplu fruct.

dovleac
Foto: Captură aptnnews.ca

„Acest dovleac este reprezentativ pentru un trib și o largă comunitate”, spune Etkin, care arată că această specie de bostan era una dintre principalele surse de hrană pentru aceste populații.

Fructele și legumele pe care le vedem acum în piețe sunt doar o mică parte a varietății de fructe și legume care există. În ultimii 100 de ani, omul a redus varietatea acestor specii cultivate, concentrându-se pe specii care produc o recoltă mai bogată și pot fi transportate pe distanțe lungi (sunt mai puțin perisabile).

Însă, există o comunitate de oameni de știință și botaniști amatori cunoscută drept „salvatorii de semințe”. Misiunea acestei frumoase comunități este salvarea speciilor abandonate, care nu mai sunt cultivate pe suprafețe largi.

Dovleacul obținut în Canada nu este singura specie vegetală de mare valoare salvată de la dispariție. La fel s-a întâmplat și cu porumbul cu boabe colorate, salvat de la dispariție de un fermier din Oklahoma. În 2012, o imagine cu acest porumb a devenit virală, cererea de semințe fiind una uriașă. Astfel, rețeaua socială i-a asigurat bunăstarea fermierului american, însă a asigurat și altceva: salvarea speciei prin cultivarea ei la scară medie.

dovleac
Foto: Captură aptnnews.ca
Porumb cu boabe colorate. Foto: Sam Fentress / Wikipedia.org

Foto: Sam Fentress / Wikipedia.org

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews.ro:

O mare fermă din Danemarca face angajări. Contract pe 2 ani

5 alimente pe placul oamenilor, dar extrem de periculoase pentru câini

Țara în care femeile sunt ucise de propriile familii

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.