Reacțiile partidelor după decizia lui Tudorel Toader

Tudore Toader FOTO: Gov.ro
Tudore Toader FOTO: Gov.ro

Reprezentanții partidelor parlamentare au avut reacții imediat după anunțul ministrului Tudorel Toader, care a cerut revocarea procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Primul punct de vedere a venit de la PNL, prin purtătorul de cuvânt Ionel Dancă. „Avem parte de o seară tristă pentru justiția din România. Tudorel Toader, între lupta dintre DNA și infractori a ales să fie de partea infractorilor.

A preluat argumentul campaniei duse în ultima perioadă de persoane aflate în diferite stadii de acuzare și în diferite stadii de judecată, precum și retorica acestora. A exprimat argumente din campania anti-DNA a adversarilor luptei anti-corupție. Revocarea procurorului-șef al DNA nu este oportună în acest moment. Niciunul dintre argumente nu este suficient pentru revocare”, a declarat Ionel Dancă, într-o conferință de presă.

Dancă a mai spus că Tudorel Toader preia retorica infractorilor. „Chiar domnia sa spune, invocând aceste argumente, că nu sunt probate aceste acuzații, și cu toate acestea le folosește pentru a cere demiterea șefei DNA. Dezamăgitor pentru un profesionist al dreptului, să folosească retorica infractorilor, expresii precum decapare”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Reacția PSD

Cei de la PSD, prin purtătorul de cuvânt, transmit că raportul pe care ministrul Justiției l-a prezentat este unul extrem de profesionist.

„Raportul pe care domnul ministru Tudorel Toader l-a prezentat astăzi în faţa presei a fost unul extrem de profesionist, bazat pe lege, cu argumente foarte clare, solide şi de netăgăduit. Concluzia pe care a tras-o era firească, ca urmare a acestui raport.

Era firească de altfel şi ca urmare a evoluţiei pe care cu toţii am văzut-o în această perioadă de timp. (…) Susţinem in mod evident decizia domnului ministru, rămâne mai departe pe calea constituţională şi legală să vedem cum se vor desfăşura lucrurile”, a subliniat Adrian Dobre, pentru Agerpres.ro.

Reacția USR

Uniunea Salvați România condamnă ferm decizia politică luată de Tudorel Toader, de a propune revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și cere demisia imediată a ministrului Justiției.

„De aproximativ un an de zile ministrul Justiției, Tudorel Toader, tot încearcă să amâne această decizie pe care i-o cer mai marii PSD, oamenii care i-au dat portofoliul Justiției pe mână, cu scopul clar de a-i scăpa de amenințarea dosarelor pe care le au în instanță și nu pentru a administra corect regulile după care funcționează sistemul judiciar”, se arată într-un comunicat al USR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.