Reacția Rusiei după bombardamentele americanilor în Siria

Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru

Prima reacție a Rusiei după bombardamentele efectuate de SUA, Franța și Marea Britanie, sub coordonarea americanilor, a venit de la ambasadorul Moscovei la Washington. Acesta a spus, potrivit AFP, citată de Hotnews.ro, că loviturile SUA în Siria reprezintă „o insultă la adresa președintelui rus Vladimir Putin”.

„Am avertizat că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără consecințe. Toate responsabilitățile le revin Washintonului, Londrei și Parisului. Statele Unite, o țară care are cel mai mare arsenal de arme chimice nu are niciun drept moral să acuze alte țări”, a transmis Ambasada Rusiei în SUA, potrivit agenției ruse de presă TASS.

De asemenea, acesta a mai amenințat că vor exista consecințe față de bombardamentele efectuate de cele trei puteri militare.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri țintite asupra Siriei în jurul orei 21:00 (4:00 ora României).

Au fost lovite un centru științific de cercetare unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice, un depozit cu arme chimice, inclusiv gaz sarin, iar o a treia facilitate adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă. Ținetele au fost lovite în cooperare cu britanicii și francezii.

„Am ordonat forțelor armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra unor ținte asociate cu arsenalul de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad”, a anunțat Donald Trump la Casa Albă.

Președintele american a precizat că scopul campaniei este să „determine o descurajare fermă a producerii, proliferării și folosirii armelor chimice”.

„Răspunsul combinat american, britanic și francez la aceste atrocități va include toate instrumentele puterii noastre naționale – militare, economice și diplomatice”, a punctat președintele american.

Au fost folosite în acest atac atât nave, cât și avioane. Însă, avioanele nu ar fi intrat în spațiul aerian sirian.
Este al doilea atac american asupra teritoriului Siriei în decurs de un an. Precedentul atac, care a vizat o bază aeriană siriană, a avut loc la 7 aprilie 2017 și a intervenit tot după acuzații că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în lupta sa cu rebelii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.