Războinicii drujbelor. Un grup de ecologiști, atacat pe Retezat: „Erau la bustul gol ca indienii!”

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Reprezentantul unui ONG pentru protecția mediului și o persoană din cadrul unei firme care construiește o microhidrocentrală în satul hunedorean Coroiești, la poalelor Munților Retezat, au ajuns la spital după un scandal violent care a avut loc în apropierea șantierului.

Incidentul a avut loc duminică. Gabriel Păun, liderul asociației Agent Green, împreună cu câțiva ghizi locali, ecologiști și o echipă de jurnaliști de la Deutsche Welle au fost atacați de aproximativ 10 persoane în timp ce se documentau despre proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului.

„Doamna din Germania urla și intrase în șoc”

Păun a fost lovit de mai multe ori și a reușit să scape fugind în pădure. În timp ce încercau să scape de atacatori, una dintre mașinile ecologiștilor l-a călcat pe un agresor. Acesta s-a pus în fața automobilului pentru a-l opri.

„Nu ne gândeam să fim atacați ca-n evul mediu sau ca-n Africa. Unii dintre atacatori erau la bustul gol ca indienii. Doamna din Germania (n.r. jurnalista) urla și intrase în șoc, nu se mai controla de spaimă. Nu știam ce s-a întâmplat cu ceilalți. Gabi s-a ascuns în niște boscheți până am reușit să anunțăm poliția, că nu era semnal acolo sus. Am scos-o pe reporterița nemțoaică de acolo cu mașina și o mașină tot ne urmărea în spate. Camera pe care era filmul am ascuns-o langă un câmp de grâu.

Ne era frică să nu o confiște urmăritorii noștri. Ulterior fata din Germania a mers cu poliția și a recuperat și camera și pe Gabriel Păun. A avut loc și un accident. Practic mașina mea a fost atacată. S-au agățat de ea din toate părțile și din spate și din lateral, și pe capotă s-au aruncat. Unul din ei a căzut jos de pe capotă și s-a agățat probabil. Eu n-am simțit nimic acolo, numai hopuri și drum accidentat. Probabil că eu l-am agățat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea și a venit și l-a dus la spital”, a povestit Alin Andrioni, unul dintre ecologiști, pentru România Curată.

Poliția: „E propietate privată”

Polițiștii spun că zona respectivă era privată. „Un conducător de jeep l-a lovit cu mașina pe unul din localnici, care are traumatism cranio-cerebral acut, nu își simte picioarele, după ce ONG-iștii l-au lovit cu mașina.

Era proprietate privată, motiv pentru care, nefiind drum public nu e inclus in circuitul rutier și nu e considerat accident rutier. În intervalul următor se va stabili dacă a fost cu intentie sau fără intenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Hunedoara.

De partea cealaltă, ecologiștii spun că, potrivit legii, „și dacă drumul s-ar afla pe o proprietate privată, asupra lui ar trebui să existe un drept de uzufruct, în condițiile în care nu există niciun alt drum care să permită accesul către albia râului, proprietate publică”, potrivit România Curată.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia
Încă 2 zile de reduceri uriașe la eMAG
Campioni la mărinimie. Oamenii care trudesc pentru a salva satele României