Râul care arde. Filmare cu apele în flăcări: „E cel mai uimitor lucru pe care l-am văzut” | VIDEO

râul care arde
Râul în flăcări. Foto: Jeremy Buckingham (abc.net.au)

Un râu din Australia a fost filmat în timp ce ardea. Un deputat ecologist din Parlamentul țării a aprins apele râului cu ajutorul unei brichete, iar focul s-a răspândit cu repeziciune la suprafața apei. Policianul învinovățește lucrările de exploatare hidraulică din zonă, însă oamenii de știință spun că fenomenul poate fi unul natural, relatează abc.net.au.

O secțiune din râul Condamine din Queensland, Australia, este plin de gaz metan care poate fi aprins foarte ușor. Vineri, deputatul ecologist Jeremy Buckingham a făcut public un videoclip în care dă foc râului cu o brichetă.

„De necrezut! Un râu în flăcări. E cel mai uimitor lucru pe care l-am văzut”, exclamă el în filmulețul postat pe Facebook, care a fost distribuit deja de peste 60.000 de ori pe rețeaua de socializare și a strâns 2,3 milioane de vizualizări.

Jeremy Buckingham a declarat că râul a ars mai bine de o oră. Deputatul dă vina pe exploatarea hidraulică și pe industria extractivă de cărbune din zonă.

Existența metanului din acest râu a fost identificată pentru prima dată în anul 2012, iar de atunci au fost realizate mai multe investigații.

Profesorul Damian Barrett, cercetător în domeniul gazelor neconvenționale în cadrul Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) din Australia, monitorizează de mai mult timp scurgerile de gaz din râul Condamine.

„Semnătura izotopică ne spune că gazul vine de la cărbune, însă cărbunele este destul de aproape de suprafață și există o mică falie naturală care taie râul în acel loc”, a explicat Barrett.

Potrivit cercetătorului, scurgerea de gaz a crescut în intensitate în ultimele 12 luni.

Compania Origin Energy, care operează puțurile extractive din zonă, a anunțat într-un comunicat de presă că cercetările recente au identificat mai multe posibile scenarii pentru a apariția gazului: 1. faliile și geologia naturală, 2. evenimente naturale precum seceta și inundațiile, 3. activitățile umane, printre care se numără operațiunile extractive.

râul care arde
Râul în flăcări. Foto: Jeremy Buckingham (Facebook)

Recomandările editorilor GreatNews:

Fenomen rar și foarte spectaculos la malul Mării Negre | VIDEO
Cele mai pufoase valuri din lume. Când marea se transformă în spumă
Micul paradis toxic. Locul superb unde toți oamenii trebuie să aibă mască de gaze

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.