RATB vrea să scumpească abonamentele pentru a ieși din impas. Cât ar costa după mărirea de preț

autobuze ratb
Foto: ratb.ro

Regia Autonomă de Transport București a solicitat Consiliului General al Municipiului București (CGMB) majorarea tarifelor de călătorie cu 50%, în medie, pentru a putea ieși din impasul în care a intrat după ce ANAF a blocat conturile regiei pentru o datorie către bugetul de stat de peste 272 de milioane de lei, informează agerpres.ro.

„Solicităm această majorare pentru a ieși din impasul cu ANAF. Am cerut creșterea tarifului pentru o călătorie de la 1,3 la 2 lei și a prețului abonamentului de la 50 la 75 de lei, iar din estimările noastre vom câștiga în jur de 4,2 milioane lei. Suma reprezintă plata lunară pentru datoria de peste 272 milioane de lei către ANAF, și care a fost deja eșalonată pe o perioadă de 5 ani”, a declarat pentru agenția de presă directorul general al RATB, Vincențiu Daniel Antonescu.

RATB a solicitat și acordarea gratuității doar pentru pensionarii a căror pensie nu depășește 1.500 de lei și numai în anumite intervale orare. Conducerea regiei vrea ca pensionarii să circule contra cost în intervalele orare 8.00 — 10.00 și 17.00 — 19.00 și gratuit între orele 10.00 și 17.00.

Antonescu a precizat că solicitarea înaintată CGMB este cea de-a treia din 2015 și a 15-a din ultimii ani. Prețul biletelor de călătorie cu mijloacele RATB a rămas neschimbat din anul 2008, când s-a obținut o creștere de la 1,1 lei la 1,3 lei/călătorie.

„Dacă nu reușim să majorăm tarifele la biletele de călătorie, mai exista o variantă, dar acest lucru ar însemna un efort suplimentar din partea Primăriei. Practic, este vorba de o suplimentare a subvenției lunare cu 4 milioane de lei și ne-ar ajuta să ieșim din situația actuală. Noi am cerut în acest an o subvenție de la bugetul local de 600 de milioane de lei și am primit doar 536 de milioane de lei, dar va urma o rectificare în luna august în care poate vom obține măcar această diferență”, a mai spus șeful RATB pentru agerpres.ro.

Antonescu a precizat ca blocarea conturilor regiei de către ANAF nu afectează în niciun fel plata salariilor către angajații RATB sau achiziția energiei necesare funcționării transportului public de persoane din capitală.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat pe 21 iulie că a instituit popriri pe conturile Televiziunii Române și ale Regiei Autonome de Transport București pe considerentul că aceste instituții înregistrează datorii către bugetele de stat.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la electrocasnice. TOP cele mai bune oferte la frigidere și mașini de spălat
Reduceri eMAG laptopuri. Șase oferte atractive
Locuri de munca pentru români în străinătate. Electricieni și tehnicieni pentru Vestul Europei și țările din Golf
Se caută românce pentru îngrijirea de bătrâni în Belgia. Salariu – 1200 de euro, cazarea și masa sunt gratuite

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.