RAR anunță schimbări importante la ITP-ul mașinilor

FOTO: Rico_Loeb/Pixabay.com
FOTO: Rico_Loeb/Pixabay.com

Mașinile care au fost avariate grav vor avea Inspecția Tehnică Periodică (ITP) suspendată până când Registrul Auto Român (RAR) va putea face verificări în ceea ce privește siguranța lor. Propunerea a fost făcut chiar de către reprezentanții RAR, care vor să nu mai apară pe străzi mașini avariate grav care au fost reparate de mântuială și reprezintă un pericol foarte mare în trafic.

De asemenea, ar putea fi eliminate și reparațiile în regie proprie pentru că de multe ori la reparații sunt folosite piese la mâna a doua. Autoritățile spun că sunt numeroase situații în care șoferii încasau bani pentru a-și repara mașinile lovite și îi foloseau pentru altceva.

Mai departe, își vindeau epavele samsarilor, care le cosmetizau și le reintroduceau în trafic.

La sfârșitul anului trecut, în Parlament s-a votat un proiect de lege prin care se schimbă regulile cu privire la desfășurarea inspecțiilor tehnice la mașini. Mai exact, la fiecare ITP, mașinile vor trece sau nu de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au.

De asemenea, autovehiculele vor putea trece de inspecție doar cu defecte minore, iar dacă sunt probleme grave, vor trebui reparate în maxim 30 de zile. Legea mai precizează și că mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să facă ITP-ul în fiecare an. Sunt exceptate de la această regulă automobilele istorice.

Mașinile noi vor fi supuse primului ITP abia după trei ani de la prima înmatriculare, nu după doi, ca până acum.

În primăvara anului trecut, reprezentanții RAR spuneau că au efectuat o serie de statistici în urma cărora a reieșit că vârsta medie a vehiculelor ce compun parcul activ se situează pe un trend crescător începând încă din anul 2009, când această valoare era de 8,63 ani, ajungând anul trecut la valoarea de 12,06 ani.

FOTO: Rico_Loeb/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.