Raport britanic: Există temeri legate de relația SRI – DNA. Rezultatul: un ”circ” periculos pentru România

Un raport al unui grup de experți britanici arată că România de astăzi se folosește de un truc periculos pentru a lupta împotriva corupției: implicarea tot mai accentuată a serviciilor de informații.

UPDATEPotrivit jurnalistului Dan Tapalagă, de la Hotnews.ro, cel care semnează raportului, David Clark, este și apărător în cauza lui Dan Adamescu în plan extern. În mai multe articole, potrivit Hotnews, David Clark scrie despre omul de afaceri condamnat definitiv în dosarul Astra Asigurări că ar fi victima luptei din Victor Ponta și Traian Băsescu.

Jurnalistul Hotnews mai spune că David Clark a publicat ultimul articol pro-Adamescu pe data de 30 septembrie, pe site-ul Fabian Society. Și în raportul publicat de Herny Jackson Society, cazul Adamescu este prezentat detaliat drept un exemplu de abuz judiciar, acuzație nesusținută însă de probe.


Raportul, întocmit de experții ”Henry Jackson Society”, poartă numele ”Combaterea corupției prin trucuri: Atacul României asupra statului de drept”.

Principala concluzie a raportului citat este că serviciile române de informații sunt implicate pe ascuns în activități de urmărire anticorupție și că alături de Direcția Națională Anticorupție (DNA) subminează independența justiției.

Unele dintre cele mai importante constatări pe care se bazează raportul sunt:

– există motive să credem că serviciile de informații conduc urmăriri anticorupție, pe ascuns, iar Guvernul nu anchetează posibila infiltrare de agenți în serviciile de urmărire penală și judiciară;

– abuzuri în procese: persoanele arestate au fost nevoite să defileze încătuşate prin faţa presei, rudele suspecţilor au fost ameninţate cu acuzarea, suspecţilor li s-a oferit imunitate pentru implicarea cuiva mai important, iar dovezile au fost în mod sistematic divulgate către media.

Raportul menționează faptul că practica interceptării de convorbiri telefonice fără a fi nevoie de mandat a fost reluată în România sub coordonarea Monicăi Macovei, iar DNA a devenit dependentă de aceste interceptări.

Profit politic din lupta anticorupție

”Serviciul Român de Informaţii (SRI) efectuează 20.000 de interceptări telefonice în numele DNA în fiecare an, iniţiază anchete DNA şi (…) vede sistemul judiciar ca pe un «câmp tactic» al operaţiunilor. Guvernul a refuzat să ancheteze acuzaţii că SRI s-a infiltrat în serviciile judiciare şi de urmărire penală. Atât SRI şi DNA au fost criticate pentru subminarea independenţei judiciare. Judecătorii care nu reuşesc să răspundă cererilor DNA şi să delibereze în favoarea acesteia au devenit ei înşişi ţinte ale anchetei, în timp ce cei consideraţi favorabili intereselor instituţiei şi-au văzut loialitatea răsplătită. (…)”, arată raportul, potrivit mediafax.ro.

Potrivit experților, aceste demersuri prezintă asemănări îngrijorătoare cu rolul Securității în perioada comunistă. Se întâmplă deseori ca acuzații să nu aibă dreptul la un proces echitabil, încălcându-se principiile esențiale ale justiției, prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Raportul arată și mecanismul prin care se profită politic de această luptă anticorupție.

„Valurile de arestări sunt, de obicei, însoţite de campanii de denunţare retorică ce vizează maximizarea efectului lor politic şi stabilirea vinovăţiei în faţa opiniei publice. […] Probe din timpul urmăririi penale, inclusiv stenograme ale interceptărilor telefonice, sunt apoi divulgate selectiv către mass-media cu scopul de a consolida impresia de vinovăţie. Politicienii, si chiar judecătorii, fac comentarii negative cu privire la comportamentul inculpatului într-un mod care sugerează că procesul în sine va fi o simplă formalitate. După ce a fost deja prezentat ca un infractor, inculpatul este transformat într-un proscris al societăţii. […] Scopul acestui circ de PR este de a ataca şi a discredita ceea ce el reprezintă: apartenenţa sa politică, opiniile sau interesele de afaceri – şi să ofere asigurări că dacă nu va exista o condamnare în instanţă s-ar ajunge la proteste publice”

Henry Jackson Society este un grup de experţi britanici, denumit după politicianul american Henry M. Jackson, senator democrat cu viziuni liberale şi anticomuniste.

Cereri către Comisia Europeană și statul britanic

În raport, experții cer Comisiei Europene să declanșeze Mecanismul privind Statul de Drept, conceput pentru a gestiona amenințările sistematice față de statul de drept în UE.

Specialiștii care au redactat raportul cer și Marii Britanii să reformeze sau să înlocuiască Mandatul European de Arestare astfel încât acesta să încludă măsuri de siguranţă mai solide privind drepturile omului; au fost două cazuri recente când autorităţile române au putut folosi Mandatul European de Arestare pentru a întreprinde acţiuni legale motivate politic prin intermediul tribunalelor britanice, potrivit documentului.

Întregul document poate fi citit mai jos:

Romania Paper by Ivona Georgiana Stog on Scribd

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.