Raed Arafat vrea ca medicii să lucreze ori la stat, ori la privat

raed arafat
Foto: Facebook

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și totodată secretar de stat în Ministerul de Interne, a sugerat că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, pentru a evita un eventual conflict de interese.

„Cea mai importantă [măsură – n.r.] din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără să ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, a declarat Raed Arafat pentru news.ro.

„Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general, veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, a mai declarat Raed Arafat.

De la 1 martie, salariile medicilor și asistenților medicali au crescut foarte mult. Personalul medical din unitățile clinice este plătit astfel (este vorba despre salariile de bază):

Medic primar – 12.500 de lei
Medic specialist – 9.900 de lei
Medic rezident anul VI-VII – 7.900 de lei
Medic rezident anul IV-V – 7.300 de lei
Medic rezident anul III – 6.700 de lei
Medic rezident anul II – 6.100 lei
Medic rezident anul I – 5.700 de lei
Asistent medical – între 3.610 și 4.345 de lei, în funcție de vechime și de nivelul studiilor
Medic primar dentist – 12.500 de lei
Medic specialist dentist – 9.900 de lei

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.