Succes pentru cinematografia românească la Berlin

Scenă din "Aferim!". Foto: Captură YouTube

Regizorul român Radu Jude a câştigat aseară Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Berlin pentru filmul „Aferim!”. El a povestit pentru mediafax.ro că această distincţie aparţine întregii echipe care a lucrat „din greu, cu multă pasiune şi mult talent”.

„Premiul ar trebui să fie un semn în plus faţă de atâtea altele din ultimii ani că ceea ce numim cinematograf de artă, film de autor ar trebui sprijinit de instituţiile care pot susţine acest lucru în România: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred că este important ca cineaştii aflaţi la debut şi cineaştii tineri care se luptă să debuteze să aibă o şansă să-şi facă filme, în primul rând”, a declarat Radu Jude după ceremonia de decernare a premiilor celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Berlin.

De asemenea, Radu Jude a spus că Ursul de Argint obţinut la Festivalul Internaţional de la Berlin înseamnă o distribuire mai bună a lungmetrajului în România şi în străinătate, dar şi o şansă ca acesta să fie mult mai vizionat.

Cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5 – 15 februarie) a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast.

Când Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, „ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul „Aferim!”.

radu jude
Radu Jude a câștigat Ursul de Argint la Berlin pentru cel mai bun regizor. Foto: berlinale.de

De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor.

Premiul, un mesaj pentru instituţiile din România

Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine mai mult cinematografia. „Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

„Aferim!” este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Publicaţia The Hollywood Reporter scrie despre filmul lui Radu Jude că este „o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic”.

„Nu vă lăsaţi păcăliţi de tonul său jucăuş şi ireverenţios. Sub poleiala umorului dezmăţat şi a imaginii răvăşitoare se ascunde un cal troian – o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginismului şi rasismului”, adaugă publicaţia americană, potrivit mediafax.ro.

Revista Variety consideră, la rândul său, că „Aferim!” este cel mai reuşit dintre filmele lui Radu Jude şi constată că regizorul român este în continuare preocupat de „jocurile de putere şi de „umilinţele” la care oamenii se supun unii pe alţii.

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Traian Băsescu despre Antena 3: „Expresia profundă a mizeriei în jurnalism”
Cum au ajuns studenții indieni să recite poezii de Mihai Eminescu
Poveste de iubire ca-n filme. Se căsătorește cu tânărul căruia i-a donat un rinichi