Radiografia unei statui vechi de aproape 1000 de ani a scos la iveală un fapt inedit

Statuia care conține un călugăr budist. Foto: Captură video

O statuie veche de aproape 1000 de ani a uimit echipa de cercetători care a studiat-o datorită unei descoperiri cu adevărat inedite despre ea. În interiorul ei se află trupul mumificat al unui călugăr.

O radiografie realizată la Centrul Medical Meander din Amsterdam a scos la iveală faptul că statuia lui Buddha conține trupul mumificat al unui călugăr. Oamenii de știință au studiat și cavitățile toracică și abdominală a trupului neînsuflețit, cu ajutorul unei endoscopii, iar rezultatul i-a uimit.

Aceștia cred că mumia este a lui Liuquan, un călugăr budist care a murit în China în jurul anului 1100, iar acum este considerată drept „cel mai în vârstă pacient din toate timpurile”.

În timpul investigației, oamenii de știință au descoperit faptul că organele interne au fost înlăturate în timpul procesului de mumificare și au fost înlocuite apoi cu bucăți de hârtie pe care erau scrise litere chinezești antice.

Până anul trecut, mumia a stat doar în China, dar apoi a devenit parte a expoziției „Mumii. Viața de după moarte”, desfășurată la Muzeul Drents din Olanda. În prezent, statuia poate fi vizitată la Muzeul de Istorie Naturală din Ungaria.

O broșură a evenimentului prezintă mumia ca pe un caz de auto-mumificare, un caz obișnuit pentru călugării budiști care obișnuiau să supraviețuiască perioade lungi de timp, chiar și 1000 de zile, doar cu apă, cu semințe și cu nuci. Apoi, alte 1000 de zile, mâncau doar rădăcini, scoarță de pin și un tip de ceai toxic, iar întregul proces se desfășura într-un mormânt închis, unde meditau.

Ca să îi anunțe pe cei de afară că sunt încă în viață, călugării budiști aveau un clopot pe care îl foloseau din când în când, iar pentru respirație foloseau un mic tub. Atunci când clopotul nu se mai auzea, călugărul era lăsat pentru alte 1000 de zile în mormânt, iar dacă reușea să se auto-mumifice, ceilalți călugări afirmau că a atins stadiul de iluminare.

Pentru că organele interne îi lipsesc, despre Liuquan nu se poate vorbi de același procedeu, informează Huffington Post.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

output_Hh9RjX

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.