Pungile de plastic vor fi interzise în România

pungi de plastic interzise
FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com

Guvernul vrea să interzică vânzarea pungilor de plastic pe piața națională. De la 1 iulie 2018 ar urma să fie restricționată intrarea pe piață a pungilor subțiri de plastic cu mâner, pentru transport, iar începând cu 1 ianuarie 2019 vor fi interzise la vânzare.

„Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu şi cele fără mâner”, subliniază reprezentanţii Guvernului. Nerespectarea acestor modificări vor atrage amenzi cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei.

Guvernul intenţionează să fie reduse deşeurile de plastic, dar încearcă şi să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene.

În plus, joi, România a primit un aviz de la Comisia Europeană prin care i se cere să finalizeze transpunerea normelor UE privind pungile subţiri de transport din plastic. Proiectul aprobat de Guvern trebuie să fie avizat şi de Parlament.

Comisia Europeană a început să discute despre măsura interzicerii pungilor de plastic cu mâner, pentru transport, din 2013, argumetând că acestea se descompun extrem de greu și rămân în mediul înconjurător sute de ani.

„În fiecare an, peste opt miliarde de pungi de plastic devin gunoi în Europa, provocând pagube de mediu enorme. (…) În urmă cu 50 de ani, o pungă de plastic era folosită de mai multe ori, acum o folosim câteva minute, o aruncăm şi apoi poluează timp de câţiva ani”, a precizat comisarul european pe probleme de mediu, Janez Potocnik.

Cercetările arată că pungile de plastic sunt dăunătoare în special pentru mediul înconjurător marin, pentru că animalele de aici înghit bucăţi de pungi din greşeală sau rămân blocate în ele. În zona Marii Nordului, în stomacul a circa 94% dintre păsări s-a descoperit plastic, au menţionat membrii comisiei.

Omida care mănâncă plastic

La problema poluării cu plastic ar putea exista o soluție. Oamenii de știință au descoperit că o omidă crescută în scopuri comerciale, ca momeală pentru pescuit, și care parazitează totodată stupii, are capacitatea de a consuma polietilenă, unul dintre tipurile de plastic cele mai rezistente și mai des utilizate, informează Phys.org și BBC. Ea poate deveni astfel soluția biodegradabilă contra poluării prin plastic.

Viermele de ceară, larva unei insecte comune numită molia mare a cerii (găselnița), este un dăunător care afectează stupii de albine din Europa. În sălbăticie, viermii trăiesc ca paraziți în coloniile de albine după ce moliile cerii depun ouăle în stupi.

Descoperirea recentă a fost făcută întâmplător, după ce cercetătoarea Federica Bertocchini, pasionată de apicultură, a îndepărtat larvele parazite din stupi și i-a depozitat temporar în pungi de cumpărături. După ce a observat că în recipientele cu viermi au apărut găuri, Bertocchini, de la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Cantabria (CSIC), Spania, a început un experiment alături de Paolo Bombelli și Christopher Howe de la Departamentul de biochimie al Universității Cambridge.

FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com