Pungile de plastic ar putea fi interzise în România

Ministerul Mediului vrea să elimine pungile de plastic din viața de zi cu zi a românilor (Foto: velkr0 / Flickr)
Ministerul Mediului vrea să elimine pungile de plastic din viața de zi cu zi a românilor (Foto: velkr0 / Flickr)

Ministerul Mediului dorește să elimine prezența pungilor de plastic, atât de populare printre români, în viitorul apropiat.

Românii cumpără pungi de plastic în cantități importante în fiecare an. Aceste obiecte sunt, însă, foarte periculoase pentru mediu, având nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Mai mult, dacă sunt aruncate, pungile de plastic poluează solul cu substanțe toxice și pot provoca moartea animalelor.

„Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate”, își argumentează oficialii de la Mediu propunerea de a elimina pungile de plastic de pe piață, precizează ”Știrile TVR”.

Dacă proiectul se va transforma în lege, românii vor putea cumpăra din magazine doar pungi reutilizabile și reciclabile. Comercianții vor fi obligați să accepte returnarea acestor ambalaje contracost și să ajute la reciclarea lor.

Potrivit unei alte reglementări, producători riscă amenzi de până la 25.000 de lei dacă pungile de plastic vor conține mai puțin de 30 la sută materiale biodegradabile.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.