PSD nu se lasă. A apărut un amendament care grațiază corupția, inclusiv luarea de mită

șerban nicolae legea grațierii
Șerban Nicolae. Foto: (Captură YouTube)

Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae, care este și președintele Comisiei Juridice, a transmis colegilor săi din comisie amendamentele pe care le va depune astăzi, 7 martie, la proiectul legii grațierii. Un document obținut de hotnews.ro. arată că unul dintre amendamente prevede că pot fi grațiați și cei condamnați pentru infracțiuni de coruptie, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

La ora actuală, aceste pedepse nu pot fi grațiate.

Însă senatorul propune eliminarea articolelor care se referă la infracțiunile de corupție – adică a articolelor 289-294, a articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, precum și a articolul 269 – favorizarea făptuitorului – prevăzute în Codul Penal, de pe lista pedepselor pentru care un condamnat nu poate beneficia de grațiere.

Amendamentele depuse prevăd că dispozițiile prezentei legi se aplică faptelor săvârșite până la intrarea acesteia în vigoare, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă cu legea grațierii. Se dorește renunțarea la recuperarea pagubei

În urmă cu 3 săptămâni, în timpul dezbaterilor din Comisia Juridică a Senatului, Șerban Nicolae a susținut și că termenul de un an în care să fie recuperate prejudiciile produse de cei grațiați ar trebui eliminat.

„Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a declarat Nicolae, citat de Digi24.

El a mai spus că nu ar trebui să existe un termen până când un condamnat eliberat să returneze prejudiciul creat, precizând că, dacă persoana este în penitenciar, aceasta nu mai are mijloacele necesare să returneze prejudiciul.