Proteste la Istanbul în apărarea unor jurnaliști

Mai mulți protestatari s-au adunat sâmbătă la Istanbul și au încercat să mărșăluiască spre redacția ziarului de opoziția Cumhuriyet, după ce mai mulți jurnaliști și directori ai publicației au fost arestați.

Au fost opriți de polițiștii turci, care au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene.

Protestul din centrul Istanbului a avut loc la câteva ore după ce autorităţile turce au dispus arestarea oficială a nouă membri ai personalului ziarului Cumhuriyet şi au retunut mai mulţi oficiali pro-kurzi, în cadrul unei anchete anti-terorism care a atras critici aprinse din partea Occidentului.

Printre aceste persoane, care au fost arestate la începutul săptămânii, sunt responsabili importanți ai ziarului precum redactorul-șef Murat Sabuncu, editorialistul Kadri Gursel sau desenatorul Musa Kart. Ei sunt acuzați că au legătură cu rebelii kurzi și tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. În total, 13 responsabili ai ziarului și jurnaliști au fost arestați.

Vineri, co-liderii Partidului Democrat Popular al opoziţiei pro-kurde (HDP) au fost, de asemenea, reținuți și sunt în așteptarea procesului.

Câteva străzi din cartierul Sisli din Istanbul s-au umplut de gaze lacrimogene, a relatat un reporter Reuters care a asistat la scenă. Acesta a precizat că a auzit zgomot de elicoptere de poliţie în zona.

La Paris, Koln, Atena şi Londra, mii de oameni şi-au exprimat dezaprobarea faţă de ceea ce numesc politica de reprimare dusă de preşedintele Recep Erdogan.


Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.