Proteste în spitale. Ce mesaj a transmis ministrul Sănătății

FOTO: hioahelsefag/Pixabay.com
FOTO: hioahelsefag/Pixabay.com

Sute de angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Craiova au întrerupt lucrul și protestează luni dimineață în curtea unității medicale. Aceștia spun că le-au fost diminuate sporurile cu până la 50%.

De asemenea, un protest spontan are loc și la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Câteva zeci de persoane au ieșit în curtea unități reclamând că le-au scăzut veniturile.

Săptămâna trecută au avut loc proteste ale angajaților în mai multe spitale din București, precum Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” din cadrul Spitalului Fundeni.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

„Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm”, a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24.

Ea a spus că în privinţa acordării sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile.

„Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majoări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toata lumea să ia sporuri maxime”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.