Protest pentru Roșia Montană, după ce Guvernul a stopat dosarul de includere în UNESCO

proteste 1 decembrie românia moare
Foto: Pagina de Facebook Corupția ucide

Protest Roșia Montană. Sute de oameni au anunțat că vor participa la un miting de protest, după ce Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Protestul va avea loc vineri, 8 iunie, de la ora 18.00. Protestatarii din toată țara sunt invitați să iasă în piața centrală din orașele în care locuiesc.

Mitingul are loc după ce publicația g4media.ro a dezvăluit că Guvernul a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO deoarece România este în proces cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Protest Roșia Montană – Statul român e în proces cu Gabriel Resources

Potrivit reprezentanților Guvernului, pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se realizeze înscrierea pe Lista UNESCO deoarece ar servi interesele avocaților părții adverse.

Decizia de stopare a procedurii de includere vine după ce ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat în luna mai 2018 înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

Decizia privind includerea Roșiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Protest Roșia Montană – Iată mesajul organizatorilor protestului:

Decizia actualului guvern de oprire a dosarului a fost luată fără nicio dezbatere publică sau anunț prealabil.

“Tăcerea e de aur” e unul dintre sloganurile Campaniei Salvați Roșia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experiența celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roșiei Montane știm ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere.

Am văzut în trecut ce se întâmplă în astfel de momente. În spatele ușilor închise, susținătorii proiectului minier se întâlnesc cu reprezentanții statului și le promit tot felul de beneficii, mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin legale.

Singura noastră soluție este să fim uniți, să fim împreună și să ieșim în stradă! VINERI, 8 iunie, de la ora 18, în piața centrală din orașul tău.

În 2013 părea că am pierdut totul. Zeci de mii de oameni am ieșit în stradă și am oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura și comunitatea din Roșia Montană. Acum putem duce mai departe această campanie care a modelat societatea civilă din România. Dar trebuie să ne mobilizăm cu același entuziasm.

Am reușit în 2013, vom reuși și acum!

Protest Roșia Montană – A fost lansată o petiție online

În paralel a fost lansată și o petiție online adresată UNESCO prin care organizației internaționale i se cere să salveze Roșia Montană. Petiția a fost semnată până acum de aproximativ 3.500 de persoane.

Textul petiției:

„Noi, semnatarii acestei scrisori, vă solicităm să păstrați dosarul Roșia Montană pe agenda Comitetului UNESCO și să nu amânați nicio secundă luarea unei decizii. Ne cerem scuze pentru poziția reprezentanților statului român care v-au cerut retragerea dosarului. Aceștia nu ne reprezintă și nu vorbesc în numele nostru.

Sute de mii de cetățeni români își doresc salvarea patrimoniului de la Roșia Montană pentru generațiile viitoare. Am primit cu mare bucurie raportul de evaluare și recomandările ICOMOS. Spre deosebire de miniștrii din acest moment, noi ne respectăm istoria și patrimoniul și ne dorim Roșia Montană în UNESCO!

De ce este important?

Între 24 iunie și 4 iulie la Bahrain se decide dacă Roșia Montană va intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dar reprezentanții guvernului au cerut Centrului pentru patrimoniu mondial retragerea dosarului pentru a împiedica astfel înscrierea Roșiei Montane în Lista Patrimoniul Mondial.

Raportul Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) a recomandat în mai 2018 includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO și a cerut introducerea sitului în Lista Monumentelor în Pericol. Valoarea patrimoniului de la Roșia Montană este recunoscută de mii de specialiști internaționali. Unicitatea și autenticitatea sitului din Apuseni este astfel confirmată și recunoscută de cel mai important for de evaluatori.

Includerea Roșiei Montane în lista UNESCO depinde acum de votul final din Comitetul Patrimoniului Mondial de la sfârșitul lunii. Dar până atunci, reprezentanții statului Român vor să arunce totul în aer, justificându-și decizia prin falsul argument al arbitrajului internațional deschis de Gabriel Resources.

Este foarte important ca acum vocea noastră să fie auzită la UNESCO, a celor care iubim Roșia Montană. Și prin zecile de mii se semnături ale oamenilor de bine din această țară să contrabalansăm reaua credință a guvernanților noștri și lobby-ul cianurii.

Vom comunica în fiecare zi numărul semnăturilor către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO. Semnează și distribuie petiția!

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.