Protest naţional al şoferilor, împotriva scumpirii RCA

Schimbari in legea RCA
Schimbari in legea RCA

Un amplu protest împotriva majorării tarifelor RCA pentru toţi şoferii, dar în special pentru cei tineri, are loc marţi, 2 decembrie, în mai multe oraşe din România.

La Timişoara, zeci de şoferi au claxonat timp de 30 de secunde, în Piaţa Mărăşti, împotriva majorărilor anunţate pentru 2015. Şoferii au claxonat între orele 11:00:00 şi 11:00:30, pentru a le comunica tinerilor şoferi că „prețul pe care îl vor plăti de la 1 ianuarie 2015 pentru o poliță RCA este un ABUZ!”

Un astfel de protest a fost organizat şi la Bucureşti, în faţa Palatului Parlamentului. „Hai să le spargem gaşca”, a fost mesajul protestatarilor. Principala nemulţumire a lor este că, pentru 2015, se anunţă o creştere de circa 30% a RCA-ului pentru tinerii şoferi. Asta după ce, în 2014, valoarea poliţelor de răspundere civilă auto pentru tinerii şoferi aproape că s-a dublat faţă de 2013.

Protestele au fost iniţiate de o comunitate de Facebook şi sunt susţinute şi de cea mai mare confederaţie a transportatorilor din România, COTAR. La protest participă şi reprezentanţii service-urile auto membre ale Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Exemplu de calcul

De exemplu, un şofer cu o experienţă de trei ani, fără niciun eveniment rutier la activ, plăteşte pentru un autovehicul Euro 4 cu capacitatea cilindrică de 1400 cmc, produs în anul 2001, o asigurare auto obligatorie anuală de cel puţin 700 de lei. În 2015, preţul celei mai ieftine asigurări pentru acest şofer ar ajunge la circa 1.000 de lei.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.