Proiect de lege. Românii ar putea munci doar 4 zile pe săptămână

FOTO: Sabine Schulte/Pixabay
FOTO: Sabine Schulte/Pixabay

Un grup de parlamentari PNL vrea să modifice Codul Muncii astfel încât să li se permită patronilor și angajaților să distribuie cele 40 de ore de muncă pe săptămână, prevăzute în lege, în patru zile, în loc de cinci, potrivit Digi24.

„Foarte multe familii tinere cu copii mici preferă să facă un efort- pentru că este un efort să lucrez patru zile 10 ore şi apoi trei zile să stai împreună cu familia. Poţi să mergi cu familia la munte, la mare, altfel îți reîncarci bateriile după 3 zile de odihnă

Iar o companie de exemplu cum este în construcţii, dacă angajatul lucrează 4 zile câte 10 ore, compania dacă doreşte să fie eficientă şi să meargă mai repede cu construcţia respectivă va putea să angajeze alţi oameni care să compenseze în acele zile”, a declarat senatorul PNL Marius Nicoară, pentru jurnaliștii Digi24.

În luna septembrie a anului trecut, firma WebDigital, o companie din România, a redus programul de lucru săptămânal la 4 zile. După o analiză, reprezentanții companiei spun că vor continua experimentul, pentru că au avut de câștigat și clienții, dar și angajații și acționarii.

„Am analizat primele date în urma programului de 4 zile lucrătoare pe săptămână, anunțat în septembrie 2016. Rezultatele obținute arată că experimentul și-a atins primul scop: acela de a vedea dacă productivitatea poate fi menținută în condițiile reducerii timpului de lucru cu 20%. Drept urmare, vom menține săptămâna de 4 zile lucrătoare până în luna iulie 2017”, scrie pe site-ul WebDigital.

 Reprezentanții companiei au hotărât ca ziua de luni să fie liberă, întrucât, potrivit unor studii, în prima zi de săptămână angajații nu dau randament.

De anul trecut, în Suedia, ziua de muncă are șase ore în foarte multe companii. Reprezentanții firmelor care au pus în practică această reducere a zilei de lucru spun că vor prin această metodă să crească productivitatea, iar angajații să fie mai fericiți.

Un centru Toyota din Gothenburg, al doilea oraș ca mărime din Suedia, a luat decizia de a reduce numărul de ore într-o zi de lucru în urmă cu 13 ani, iar potrivit unui studiu pe care l-au făcut, angajații au devenit mai fericiți și a fost o creștere a profitului.

Decizia de micșora timpul de lucru nu e încă o regulă în Suedia. Însă, de aproape un an, mai multe companii mici testează programul de lucru de șase ore. Pe perioadă scurtă, acest lucru înseamnă costuri suplimentare, pentru că e nevoie de mai mulți angajați. Însă cercetarea dorește să demonstreze dacă reducerea zilei de lucru la șase ore se traduce prin creșterea productivității.

Acest experiment se face și în sectorul public. Conducerea unui cămin de bătrâni a decis ca asistentele să treacă, pe același salariu, la un program de șase ore. Au fost și costuri mai mari cu personalul, însă acestea au fost compensate cu o mai mare atenție și o mai mare eficiență a asistentelor la locul de muncă.

FOTO: Sabine Schulte/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.