Proiect de lege pentru înființarea unor camere de injectare destinate dependenților de droguri

În București trăiesc aproape zece mii de depedenți de substanțe injectabile. Foto: Jordi Bernabeu Farrús / Flickr
În București trăiesc aproape zece mii de depedenți de substanțe injectabile. Foto: Jordi Bernabeu Farrús / Flickr

Un proiect de lege propus de Petre Florin Manole cere crearea unor camere de consum și consiliere pentru dependenții de droguri din România.

”Camerele de consiliere și consum supravegheat sunt facilități sanitare sterile, amenajate special, în care persoanele dependente pot primi consiliere și pot consuma supravegheat droguri într-un mediu sigur, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare de profesionişti, cu scopul de a reduce riscurile asociate consumului de droguri în spații publice, atât pentru consumatori, cât și pentru comunitate”, se precizează în textul legislativ, realizat cu sprijinul lui Marian Ursan, de la ONG-ul Carusel și Agenția Națională Antidrog (ANA), și preluat de Casa Jurnalistului.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog doar în București sunt peste 9.000 de consumatori de droguri injectabile.

Dacă legea va fi aprobată, camerele vor oferi șansa dependenților să consume heroină sau alte substanțe sub supravegherea unor medici și asistenți sociali. Înființarea acestor camere ar ține acele și seringile folosite departe de străzi, unde oricine se poate înțepa în ele.

Medicii și asistenții vor asigura seringi curate dependenților, evitând transmiterea bolilor infecțioase, precum HIV, hepatita C sau hepatita B, reducând, în același timp, și numărul celor care mor de la supradoză.

Cheltuielile cu dependenții de heroină, bolnavi de HIV, ar putea scădea de la 30.000 de lei pe săptămână la doar 3.000 de lei pe lună dacă vor exista camere de consum.

Există deja astfel de camere în multe dintre statele europene, iar în țări precum Spania sau Elveția, autoritățile au închis câteva camere pentru că numărul heroinomanilor a scăzut aproape de zero, adaugă sursa citată.

În state unde trăiesc numeroși dependenți de substanțe injectabile, cum ar fi Franța, Germania, Portugalia, Spania, Elveția, Olanda, Danemarca sau Norvegia, astfel de camere de consum există de treizeci de ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.