Proiect de lege: Condamnații penal vor putea fi membri ai Guvernului dacă s-au reabilitat

Fostul premier Mihai Tudose Foto: Guvernul României
Fostul premier Mihai Tudose Foto: Guvernul României

Guvernul Tudose dorește, printr-un proiect de lege, să abroge legea de funcționare a Guvernului, 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal să facă parte din Executiv.

Astfel, condamnații penal care s-au reabilitat vor putea conduce țara la cel mai înalt nivel. Perioada de reabilitare a lui Liviu Dragnea, de exemplu, a fost stabilită la patru ani, urmând să expire în 2020.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării și Administrației Publice, susține că proiectul i-ar aparține, de fapt, Guvernului Cioloș, însă acesta a fost elaborat de Vasile Dîncu, unul dintre sfătuitorii de seamă din curtea PSD.

Potrivit legii actuale, ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate (…)”.

Potrivit proiectului, dezvăluit de jurnaliștii de la Profit.ro, pot face parte din Guvern persoanele care „ nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Conform Codului Penal, există două tipuri de reabilitare: reabilitarea de drept şi reabilitarea judecătorească.

Reabilitarea de drept are loc automat în cazul condamnării la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani de la executarea pedepsei condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune. Reabilitarea judecătorească se acordă pentru pedepse mai mari de 2 ani, după o perioadă curpinsă între 4-10 ani de la executarea pedepsei principale, şi nu poate fi stabilită decât prin decizie a instanţei, scrie Adevărul.

Proiectul de lege va fi trimis spre aprobare către Parlament.