Proiect al Ministerului Mediului: Peste 2.000 de urși trebuie să fie uciși în următorii zece ani

Foto: romanianeimblanzita.ro

Ministerul Mediului a redactat și publicat pentru dezbatere un plan de acțiune pe zece ani pentru conservarea urșilor în România, care implică și vânarea unui număr considerabil al acestora.

Potrivit documentului, populația urșilor din România a fost între 6.050 și 6.640 de exemplare în anul 2016, iar numărul optim, din punct de vedere ecologic, social și economic, este de aproximativ 4.000.

Planul ministerului condus de Grațiela Leocadia Gavrilescu presupune, astfel, reducerea drastică a numărului de urși. Se vor lua măsuri și pentru relocarea urșilor care provoacă probleme, iar cei care vor fi păgubiți de animalele sălbatice vor fi compensați. Ministerul vrea să evite sau să reducă conflictele dintre animale și oameni.

Organizațiile pentru protecția mediului și animalelor sălbatice au protestat imediat la adresa planului, spunând că încurajează vânătoarea pentru trofee. Mai mult, se cere un recensământ actualizat al populației de urși, cifrele prezentate de Guvern fiind vechi de câțiva ani.

”Vânătoarea e promovată ca principală metodă de prevenire a conflictelor om-urs, în condițiile în care această este o măsură reactivă, nu preventivă”, a comunicat organizația WWF România.

Iată și alte măsuri pe care vrea să le ia Ministerul Mediului în chestiunea urșilor din România:

Funcționarea unor specialiști acreditați care să asigure suport tehnic și științific în managementul speciei urs brun

Reducerea impactului activităților antropice și integrarea măsurilor de conservare a speciei în alte sectoare de activitate

Prevenirea condiționării și habituării exemplarelor de urs: ”În ultimii 20 de ani s-a intensificat fenomenul de habituare al urșilor, fenomen care are la bază un management inadecvat al resturilor menajere sau a altor surse de hrană de origine antropică. Pentru a se preveni accidentele provocate de urșii habituați, trebuie reglementat sistemul de colectare al resturilor menajere, astfel încât urșii să nu mai aibă acces la sursele de hrană ușor accesibile, precum și reglementarea accesului la alte surse de hrană de origine antropică”, se mai precizează în document.

Majoritatea urșilor din Europa trăiesc în România

Grațiela Leocadia Gavrilescu spunea, la începutul lunii, că autoritățile locale nu cunosc numărul exact al urșilor bruni din România, însă, unele estimări indică spre aproape 9.000 de exemplare. Dacă este adevărat, atunci România are de șase ori mai mulți urși decât există în restul Europei.

Urșii sunt o specie protejată atât de legile naționale, cât și de cele internaționale. Vânătoarea pentru trofee este interzisă în România, însă pot fi emise ordine de ministru pentru uciderea acestora.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.