Mii de români au ieșit în stradă. Proteste în marile orașe ale țării

Mai multe mișcări de protest au avut loc aseară în majoritatea orașelor mari din țară, dar și în străinătate.

Majoritatea marșurilor de protest față de proiectul de modificare a Legilor Justiției au început duminică, la ora 18:00. Peste 20 de orașe din țară găzduiesc astfel de adunări. În străinătate au avut loc mici mișcări de protest la Paris, Berlin sau Zurich. În total, câteva zeci de mii de români au protestat împotriva modificărilor care vizează Justiția.

În București, protestul a început la ora 18:00 în Piața Victoriei, în fața Guvernului, unde s-au strâns câteva mii de persoane. S-a plecat în marș către Palatul Parlamentului. În total, peste 10.000 de bucureșteni au protestat pașnic.

Și la Sibiu, Cluj, Timișoara sau Craiova s-au adunat câteva mii de persoane nemulțumite de măsurile luate de guvernanții țării.

Protestatarii sunt nemulțumiți de proiectul de modificare al Legilor Justiției, pe care îl consideră drept un asalt la independența judecătorilor. Mai mult, societatea civilă contestă decizia majorității parlamentare PSD de a muta numirea procurorilor-șefi în responsabilitatea mnistrului, fără control din partea președintelui. Oamenii se tem că Parchetul ar urma să fie subordonat intereselor politice.

Un alt element inflamator în rândul opiniei publice este faptul că Senatul ar putea aproba, în curând, un proiect de lege care ar permite condamnaților penal să poată ocupa funcția de președinte al României.

„Proiectul de modificare la Legilor Justiţiei a ajuns deja în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen. Inspecţia Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiţiei. Numirea procurorilor-şef de către ministru, fără control din partea preşedintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistraţi la Preşedinte şi Comisia Europeană, cu toţii s-au poziţionat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acţioneze şi să nu legitimeze încercarea corupţilor de a controla Justiţia”, așa sună mesajul postat pe Facebook care motivează evenimentele de protest.

Pe lângă marșul din București, au avut loc proteste și în Craiova (Piaţa Mihai Viteazu), Cluj-Napoca (Piaţa Unirii), Galaţi (Prefectură), Târgu Mureş (Prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Constanţa (Prefectură), Oradea (Piaţa Unirii), Timişoara (Piaţa Victoriei), Sibiu (Piaţa Mare), Braşov (Prefectură), Rădăuţi (Catedrală, cu marş spre Primăria Rădăuţi), Focşani (Piaţa Unirii), Târgu Ocna (Primărie).

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.