Prognoză meteo și informații utile. Viscol și ninsori în sud-estul României

După codul portocaliu de ger, decretat în aproape toate județele țării, partea sud-estică este azi sub cod portocaliu de viscol și ninsori.

După gerul de marți, când în București au fost -21 de grade Celsius, astăzi, locuitorii Capitalei s-au trezit sub zăpadă. A nins intens și în alte zone ale țării, în special în Sudul și în Estul țării. Mai mult, viscolul a început deja să facă ravagii.

Până acum, la nivel național au fost efectuate 9.728 intervenții medicale de către serviciile de ambulanță (8.637) și SMURD (1.091), din care 258 pentru gravide și 159 pentru persoane dializate.

Traficul este în continuare închis pe anumite căi rutiere din 12 județe respectiv autostrăzile A2, A3 și A4, 29 sectoare din 25 drumuri naționale și 89 drumuri județene.

Cod portocaliu de viscol în mai multe județe din țară

Codul portocaliu de viscol puternic emis de meteorologi este valabil în noaptea de marţi spre miercuri (10/11 ianuarie) şi în prima parte a zilei de miercuri (11 ianuarie), în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea.

Vântul va sufla și cu 80 de kilometri la oră prin aceste regiuni, unde sunt așteptate și ninsori puternice.

Școlile din Capitală rămân închise până luni, 16 ianuarie. Sute de jandarmi și de deținuți lucrează în București la degajarea zăpezii, în special de pe străzile secundare, unde eforturile în acest sens au fost, ca în fiecare an, extrem de reduse.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și în Maramureș gerul se va intensifica, iar minimele vor fi cuprinse între—29 și —15 grade, iar maximele între —15 și —10 grade.

Autorităţile recomandă evitarea deplasărilor lungi şi expunerea la frig în aceste zile, când meteorologii au anunţat vreme geroasă cu temperaturi care vor coborî frecvent până la minus 25 de grade.

În aceste condiţii este indicată consumarea ceaiului cald, folosirea îmbrăcămintei adecvate, inclusiv mănuşi şi căciulă, evitând însă supraîncălzirea organismului. Este bine să purtăm încălţăminte cu tălpi groase, antiderapante şi să evităm trecerea bruscă de la încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute de afară.

Multe țări din Europa sunt înghețate în aceste zile. Temperaturile minime-record înregistrate luni în centrul și sudul Italiei au dus la închiderea școlilor și fabricilor, cât și la amânarea alegerilor locale.

În Italia, temperaturile din centru și sud sunt cu cel puțin 10 grade Celsius sub media pentru această perioadă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.