Prognoză: Cât va fi euro în 2018, cât va crește economia

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a publicat proiecția principalilor indici macroeconomici, varianta de iarnă. Datele acestei instituții arată că economia României va crește cu 6,1% anul acesta, după ce în toamnă se estima un plus de 5,5%.

De asemenea, CNP mai arată că Produsul Intern Brut (PIB) va fi de 924,2 miliarde de lei, față de 907,9 miliarde de lei, cât era estimarea din toamna trecută. Prognoza de inflație s-a menținut la 2,6% pentru 2018, iar cursul de schimb valutar a crescut ușor, de la 4,55 de lei la 4,59 de lei pentru 1 euro.

În luna noiembrie, Comisia Europeană anunța că economia românească ar putea crește cu până la 4,4%. „Creșterea reală a Produsului Intern Brut a accelerat în 2017, susținută în principal de consumul privat. Ritmul de creștere a PIB va încetini, dar va rămâne peste potențial.

Consumul privat este preconizat să încetinească în 2018, pe măsură ce inflația va afecta veniturile disponibile, dar este așteptat să fie în continuare principalul motor al creșterii. Mai mult, investițiile sunt preconizate să crească ca urmare a reluării implementării proiectelor finanțate de fonduri de la UE”, se arăta în raportul Comisiei Europene.

Membrii Consiliului Băncii Naționale a României au transmis la sfârșitul anului trecut că în 2018 ar urma să avem parte de o „temperare mai pronunțată” a creșterii economice și „o încetinire modestă în 2019”.

„S-a arătat că perspectiva are ca suport probabila prelungire până în 2018 a caracterului expansionist al politicii fiscale și a celei de venituri, dar în atenuare graduală față de 2016; ea presupune și diminuarea progresivă a gradului de relaxare a condițiilor monetare față de anul 2017, dar și îmbunătățirea absorbției fondurilor europene și o expansiune economică relativ mai robustă pe termen scurt în zona euro/UE și pe plan global”, se arată într-o minută a BNR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.