Profesorii de religie, obligați de Arhiepiscopie să participe la mitingul anti-avort

teodosie tomis
Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Foto: arhiepiscopiatomisului.ro

Arhiepiscopia Tomisului îi obligă pe profesorii de religie să participe la marșul anti-avort care va fi organizat duminică, 26 martie, în Constanța, precum și în alte orașe din județ.

Denumit „Marșul pentru Viață”, acest miting de protest organizat de Biserica Ortodoxă Română și de mai multe organizații anti-avort se anunță a fi unul dintre cele mai mari de acest gen din istoria României. Cele mai multe marșuri vor avea loc sâmbătă, 25 martie, în sute de orașe din România și din Republica Moldova.

Asociația Secular-Umanistă din România a intrat în posesia unei adrese trimise de Arhiepiscopia Tomisului către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, prin care se cere imperativ participarea profesorilor de religie la „Marşul pentru Viaţă”, precum şi desfăşurarea de activităţi de propagandă religioasă în şcoli.

„Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R. şi M.E.N., privind dubla subordonare a profesorilor de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligaţia să afişeze materialele primite în şcolile în care predau şi să informeze cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora (pe cât posibil), despre evenimentul prezentat”, se arată în documentul trimis către Daniela Stan, inspectorul de religie al județului Constanța.

„Evenimentul este deja o tradiție la nivel național, iar de anul acesta prin hotărârea Sfântului Sinod, Biserica Ortodoxă Română este în mod oficial coorganizator, alături de celelalte instituții, asociații și ONG-uri laice care promovează dreptul la viață, nașterea de prunci și interzicerea avorturilor (…) Profesorii din afara orașului Constanța, în funcție de domiciliul lor, se vor alătura celorlalte 6 centre în care se va desfășura marșul: Năvodari, Mangalia, Hârșova, Băneasa, Cernavodă și Medgidia”, continuă adresa.

marșul anti-avort
Adresa Arhiepiscopiei Tomisului

În replică, Asociaţia Secular-Umanistă din România cere că şcolile să nu mai fie folosite că un vehicul de promovare a intoleranţei şi solicită Ministerului Educaţiei să ia măsuri pentru stoparea propagandei fundamentalist-religioase în sistemul de învăţământ.

„Aşa numitul „Marş pentru Viaţă” este organizat de câţiva ani de o grupare difuză de organizaţii fundamentalist religioase, cu vădite simpatii pro-ruse şi legionare ce militează pentru interzicerea educaţiei sexuale, a avortului şi a drepturilor persoanelor LGBT. Anul acesta, Sinodul a hotărât ca Biserica Ortodoxă Română să li se alăture”, se arată într-un comunicat de presă al ASUR.

„Propaganda fundamentalist-religioasă în şcoli este normală? Este normală angrenarea unor cadre didactice în astfel de acţiuni? Vedem din nou efectele nefaste ale dublei subordonări a profesorilor de religie, vedem la ce duce infiltrarea sistemului de învăţământ de către cultele religioase”, a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Biserica Ortodoxă Română: „Participarea nu este obligatorie”

În schimb, BOR susține că nimeni nu este obligat să participe la marșul anti-avort. Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Patriarhiei se precizează că „participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă”.

De asemenea, BOR menționează că Patriarhia Română nu face parte dintre organizatori, dar a binecuvântat și sprijină spiritual manifestarea.

„Aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali independenți, care reprezintă diferite organizații și instituții pro-viață locale. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat demersul Asociației „Studenți pentru viață” de a organiza cea de-a șaptea ediție națională a Marșului pentru viață, eveniment care va avea loc în după-amiaza zilei de 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri) în 285 de localități”, se arată în comunicat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.