Profesori acuzați că îi forțează pe copii să vină la meditații

cudalbi profesori părinți protest
Doi dintre părinții care au protestat împotriva profesorilor din Cudalbi. Foto: Silviu Vasilache (adevarul.ro)

Mai mulți părinți ai elevilor de la Şcoala Gimanzială nr.1 „Emil Panaitescu” din Cudalbi, judeţul Galaţi, îi acuză pe doi dintre profesorii instituției că îi jignesc pe copii și îi șantajează să facă meditații particulare cu ei, relatează adevarul.ro.

Cele două cadre didactice acuzate sunt Mircea Crîsnic, profesor de fizică, și soția acestuia, Cezara Crîsnic, care este profesoară de matematică. Conflictul dintre părinții și profesorii din Cudalbi durează de mai bine de 2 ani, însă până acum nu a fost rezolvat.

În toamna anului 2016, în jur de 30 de părinţi au reclamat la primăria comunei faptul că directorul şcolii gimnaziale nr.1 „Emil Panaitescu” din Cudalbi „a transformat unitatea de învăţământ într-o afacere personală”. Oamenii mai acuzau şi comportamentul inadecvat al soţiei directorului, despre care se afirma că îi jigneşte pe copii şi că îi obligă, prin note mai mici decât merită şi ameninţări repetate, să facă meditaţii în particular.

„Lucrurile s-au complicat atunci când în comună a venit un profesor tânăr de matematică, ce făcea meditaţii la preţuri mai mici. Toţi elevii care au mers să lucreze cu acel profesor au fost imediat persecutaţi, terorizaţi, de profesoara Crîsnic”, se afirma într-un memoriu transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) şi semnat de mai mulţi părinţi, printre care Nicolae Lungu şi Stănică Ambrinoc (membri ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi), care au şi protestat public în faţa instituţiei.

Ulterior, în mai 2017, aproape 80 de părinţi s-au adunat la primărie pentru a cere demisia celor doi profesori. „Am rugat-o pe doamna profesoară să nu mai jignească elevii, iar dumneaei mi-a promis că îşi va schimba atitudinea. N-am mai avut reclamaţii de atunci. Cât priveşte treaba cu meditaţiile, nu am cum interveni, căci nu interzice nicio lege să facă asta”, spunea primarul comunei la acea dată, pentru sursa citată.

Ancheta declanşată de Inspectoratul Școlar Județean se află în derulare de aproape un an, însă nu a ajuns la nicio concluzie oficială. „Activitatea privată a unui cadru didactic n-o poate verifica Inspectoratul Şcolar. Din punct de vedere deontologic, moral, nu este drept să faci pregătire cu elevii de la clasă. Dar din punct de vedere legal, nu este interzis. Dacă are PFA, sunt alte organe care pot cerceta ilegalităţi. Noi i-am făcut recomandarea să nu facă pregătire”, a declarat inspectorul școlar adjunct Doiniţa Popa pentru adevarul.ro.

În ceea ce-i priveşte pe soţii Crîsnic, aceştia consideră că totul este doar o calomnie orchestrată de mai mulți săteni care au o ură personală faţă de ei.

Ministrul Educației, o nouă greșeală colosală: „O lege a educaţiei, dar şi celelante probleme”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.