Produsele care trebuie returnate urgent în supermarketurile din România

FOTO: jyliagorbacheva/Pixabay.com
FOTO: jyliagorbacheva/Pixabay.com

Mai multe lanțuri de supermarketuri de la noi și-au anunțat clienții să aducă înapoi mai multe produse congelate. Este vorba despre căpșuni, vișine, mazăre, fasole și amestec mexican de legume.

E vorba despre o măsură de precauție și nu înseamnă că mâncarea respectivă este contaminată. Lista magazinelor unde puteți returna respectivele produse o găsiți pe site-ul Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Medicii ne sfătuiesc să fierbem foarte bine legumele și fructele congelate înainte să le mâncăm, pentru a evita contaminarea cu bacteria Listeria, care a provocat îmbolnăvirea a 47 de oameni în Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia. Dintre aceștia, nouă au murit.

„În țara noastră, produsele congelate aparținând companiei „Greenyard” au fost retrase de la raft. Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, de modificări ale situației comunicate ieri de ANSVSA, care să implice și România.

De asemenea, nu s-au primit informații oficiale și nici buletine de analiză care să indice prezența Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră. Cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare și reținute oficial.

În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse și recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul „Siguranța Alimentelor și Sănătate Publică”, secțiunea „Rechemare/Retragere produse alimentare”, transmite ANSVSA.

Cel mai probabil, bacteria provenea de la legumele congelate într-o fabrică din Ungaria. Însă se fac investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Pe 29 iunie 2018, autoritățile ungare au interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată și a solicitat retragerea lor imediată.

FOTO: jyliagorbacheva/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.