Procurorul general: „Este o situație sensibilă, procurorii sunt îngrijorați”

Procurorul general Augustin Lazăr FOTO: Wikimedia Commons
Procurorul general Augustin Lazăr FOTO: Wikimedia Commons

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat înaintea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, în care s-a discutat situația Laurei Codruța Kovesi, că procurorii sunt îngrijorați, dar magistrații români au ajuns la un nivel de maturitate la care pot să-și îndeplinească rolul constituțional de a apăra ordinea de drept.

De asemenea, procurorul general Lazăr a mai precizat că DNA trebuie să își păstreze credibilitatea după revocarea Laurei Codruța Kovesi, iar cei care au luat această decizie trebuie să aibă înțelepciune de a arăta că nu e vorba despre a pune presiune pe procurori. El a mai spus că situația în care se află acum DNA este „sensibilă”, dar reprezintă și o „provocare”, potrivit Hotnews.ro.

„Trebuie să privim spre viitor, nu spre trecut”, a mai comentat el, adăugând că magistrații români au maturitatea necesară pentru a face față și pentru a nu se lăsa influențați de acele „încercări divide et impera pe care le-am văzut în spațiul public”.

Întrebat dacă are să-i reproșeze ceva fostei șefe a DNA, Lazăr a spus că opinia sa față de activitatea Direcției este cunoscută și a fost exprimată cu ocazia prezentării bilanțului instituției. „Aceste discuții nu ar trebui să le facem acum. Analiza activității DNA o puteți vedea în raportul care a fost întocmit cu ocazia bilanțului”.

Secția de procurori a CSM a decis astăzi ca Laura Codruța Kovesi să își continue activitatea la DIICOT Sibiu. La ședință a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ulterior însă, Augustin Lazăr a delegat-o pe Laura Codruța Kovesi în funcția de
în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Președintele Klaus Iohannis a decis, luni, să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR. Curtea Constituțională a decis, la finalul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

La câteva ore după anunțul președinției, Kovesi a organizat o conferință de presă în care a spus că vrea să rămână procuror, însă nu la DNA.

„Începând de azi (n.r. luni) nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror. Vreau să adresez un mesaj colegilor mei: vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, profesionalism. Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent de cât de atacați și umiliți am fost.

Dragi colegi, ce am reușit să demonstrăm a fost că instituțiile publice din România lucrează legal și da, corupția poate fi înfruntă. Episodul de azi nu e înfrângere. Modul în care se forțează modificarea legilor penale arată că vor protecție.

Această luptă e de apărare a societății de infractori periculosi. Am văzut ce mai rămâne din legile penale”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Fosta șefă DNA le-a mulțumit colegilor, iar la final le-a transmis românilor un mesaj: „Corupția poate fi învinsă, nu abandonați”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.