Judecătorii au decis: Procesul lui Vlad Cosma se reia de la zero

vlad cosma
Foto: Captură YouTube Antena3

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni, 26 martie, că procesul în care erau judecați Mircea și Vlad Cosma se va relua de la zero. Așadar, cei doi urmează să fie rejudecați, transmite Digi24.

Mircea Cosma, fostul președinte al Consiliului Judeţean Prahova, fusese condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, primise cinci ani de închisoare.

Ei urmau să primească astăzi sentința defintivă, însă completul a hotărât cu majoritate că procesul trebuie reluat de la zero.

Cei doi sunt acuzați de procurorii DNA că ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Modul în care a fost gestionat acest dosar de către procurorii DNA a iscat numeroase controverse, în special după ce Vlad Cosma a prezentat în luna februarie înregistrări despre care spune că îi surprind pe procurorii de la DNA Prahova în timp ce îl puneau să falsifice probe.

Prezent în studioul Antena 3, fostul deputat Vlad Cosma i-a acuzat pe fostul procuror de la DNA Prahova, Mircea Negulescu, și pe actualul șef al DNA Prahova, Lucian Onea, că i-au cerut să fabrice probe pe care să le foloseasă împotriva altor inculpați, printre care și Sebastian Ghiță.

Scandalul de la DNA Prahova a fost unul dintre motivele pentru care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut demisia șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, pe motiv că în loc să investigheze dacă subalternii săi au încălcat sau nu legea, ea i-a lăudat în repetate rânduri.

Mircea Cosma este acuzat de procurorii DNA că, în perioada 2011 – 2015, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al organizației județene Prahova a PSD, a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății menționate, pentru ca acesta să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic”.

Apoi, pe parcursul derulării contractului, Mircea Cosma a determinat prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.