Procedură de infringement declanșată împotriva României

Tudorel Toader FOTO: gov.ro
Tudorel Toader FOTO: gov.ro

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pe fondul Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Termenul limită pentru implementare era luna aprilie 2018.

În prezent, legiuitorii români, în frunte cu Florin Iordache și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, au inițiat procedurile de transpunere a acestei directive.

”Ne dorim o dezbatere transparentă. Vorbim cu CSM, Ministerul Justiţiei, ÎCCJ, Parchetul General, toţi cei care au anumite propuneri concrete, noi suntem deschişi. Opoziţia va contesta, fără îndoială, la fel cum a contestat Legile justiţiei care sunt aproape de final şi vor fi promulgate, chiar dacă preşedintele României nu şi-a dorit”, a declarat Florin Iordache, la Antena 3.

Comisia Europeană va verifica situația de la București, iar dacă va decide că situația din România nu este pe calea cea bună, va acorda un aviz motivat, prin care Comisia va indica articolele din legislația UE sunt încălcate și va acorda un termen de două luni țării noastre pentru a lua măsurile necesare.

Potrivit Directivei 343, statele membre ale UE trebuie să garanteze că, atâta vreme cât vinovăţia unei persoane suspectate sau acuzate nu a fost dovedită conform legii, declaraţiile publice făcute de autorităţile publice şi deciziile judiciare, altele decât cele referitoare la vinovăţie, să nu se refere la persoana respectivă ca fiind vinovată.

Autoritățile de la București trebuie să asigure cetățenii că există măsuri legale care se aplică dacă directiva este încălcată.

Cu toate că au folosit pretextul ”infringement-ului” pentru a acorda grațieri și abrogări de infracțiuni, se pare că legiuitorii PSD nu au făcut toate modificările cerute de la Bruxelles.

https://greatnews.ro/legile-justitiei-florin-iordache-rugby/

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.